Belagers John Nunn weinig ambitieus

WIJK AAN ZEE, 23 jan. - Na de vierde ronde van het Hoogovens-schaaktoernooi kon de Engelsman John Nunn tevreden vaststellen dat hij ondanks een remise nog steeds alleen aan de leiding gaat.

Met uitzondering van Piket toonden zijn belagers zich weinig ambitieus. Sokolov deelde na een nietszeggend partijtje het punt met zijn landgenoot Kozul, terwijl Hansen geen enkele poging ondernam om Salov op de proef te stellen. Adams was ongetwijfeld wel bereid een echte partij te spelen, maar het ontmoedigingsbeleid van Tsjernin, die alleen maar opveerde wanneer er weer een stuk te ruilen viel, deed hem snel van gedachten veranderen.

Gelukkig viel er in de overige partijen meer te beleven. Alexander Khalifman verdedigde zich tegen Nunn met de scherpe Draken-variant van het Siciliaans. De lijstaanvoerder was enigszins verrast door deze keuze en besloot zo snel mogelijk naar een minder gangbare speelwijze uit te wijken. Verontrusten kon hij zijn tegenstander daarmee evenwel niet. In de analyse na afloop merkte de Leningrader fijntjes op: “Inderdaad, minder gebruikelijk maar toch bekend uit zo'n tien partijen.” Dat was voor Nunn een afdoende verklaring waarom Khalifman moeiteloos het juiste tegenspel had gevonden. Voor de argeloze toeschouwer leek het bord voortdurend in brand te staan, maar nadat de partij in eeuwig schaak was geeindigd, concludeerde de wit-speler: “Een correcte partij, dacht ik zo.”

Veel aandacht was er ook voor het prestigeduel tussen John van der Wiel en Jeroen Piket. Tot voor kort gold Van der Wiel als Nederlands onbetwiste nummer twee achter Jan Timman. Na een voorspoedig jaar, waarin hij ondermeer Nederlands kampioen werd, is Piket zijn vriend en rivaal op de meest recente wereldranglijst echter voorbijgestreefd. Voor een flauwe remise hoefde dan ook niet gevreesd te worden. Wel waren de kenners nieuwsgierig welke opening er op het bord zou verschijnen. Voordat Van der Wiel een half jaar geleden van Leiden naar Bergen op Zoom verhuisde, werkte hij intensief samen met zijn toenmalige plaatsgenoot en beide spelers kennen elkaar van haver tot gort.

De verrassing kwam dit keer van Piket die met de Cordel-verdediging van het Spaans op de proppen kwam, een twee-snijdende opening die al in de middeleeuwse schaakmanuscripten beschreven werd, maar na eeuwenlang onderzoek nog steeds voldoende geheimen kent. Van der Wiel kon er van uitgaan dat zijn tegenstander zijn vrije dag had besteed aan de meest kritieke varianten. Voor alle zekerheid koos hij op de tiende zet voor een nieuw idee. Piket reageerde alert en kreeg in het vervolg lichtelijk de overhand, maar toen hij zijn beste kans voorbij liet gaan was er weinig eer meer te behalen.

Yasser Seirawan voegde zich met een gedegen overwinning op Helgi Olafsson bij het groepje dat Nunn op een half punt volgt. In het verleden had de Amerikaan al enkele malen vergeefs geprobeerd om de Grunfeld-Indische-verdediging van de IJslander aan het wankelen te krijgen. Dit keer had hij meer succes. Zwart bracht een pion-offer waarvoor hij bij goed spel voldoende compensatie zou hebben, maar een ondoordachte zet sloeg meteen de bodem uit zijn stelling.

De middag eindigde somber voor John Fedorowicz. Tegen de Franse belofte Lautier ging hij een zetherhaling uit de weg. Die beslissing moest hij duur bekopen. Langzaam werd hij in de verdediging gedrongen en met enkele rake klappen haalde de 17-jarige Fransman zijn eerste overwinning binnen. Onlangs eindigde Fedorowicz in Groningen voor het eerst in zijn loopbaan als laatste. Voorlopig sluit hij ook in Wijk aan Zee de rij. De populaire Amerikaan had er geen woorden voor. Na enig zoeken vond hij een geschikte stoel om eens flink tegen te schoppen.

Van der Wiel-Piket

1. e2-e4, e7-e5; 2. Pg1-f3, Pb8-c6; 3. Lf1-b5, Lf8-c5; 4. c2-c3, f7-f5; 5. exf5. De populairste voortzetting is 5. d4. Van der Wiel blijft trouw aan een zet die hij in zijn jeugdjaren vaak speelde. 5. ... e5-e4; 6. d2-d4, e4xf3; 7. d4xc5, Dd8-e7+; 8. Lc1-e3, f3xg2; 9. Th1-g1, Pg8-f6; 10. Pb1-a3. Een nieuwe zet. Bekend zijn 10. Pd2 en 10. Df3. 10. ... d7-d5! Piket had zijn twijfels over 10. ... 0-0; 11. Lc4, Kh8; 12. Pb5 en zwart staat een beetje gedrongen. 11. Lb5xc6+. Hierna heeft zwart geen problemen. Kansrijker was wellicht 11. cxd6, e.p. 11. ... b7xc6; 12. Dd1-f3, 0-0; 13. 0-0-0, Pf6-e4; 14. Df3xg2, Lc8xf5; 15. Le3-d4, Lf5-g6. Een alternatief was 15. ... Tf7; 16. Tde1, Df8; 17. Pc2, Pc5; 18. Lc5, Dc5; 19. Pd4 en het is onduidelijk of wit compensatie heeft voor de pion. 16. Td1-e1, De7-f7; 17. Te1-e3. Na het passieve 17. Tgf1, Df3; 18. Df3, Tf3 staat zwart beter. 17. ... Ta8-e8. Na de partij vonden de spelers dat zwart op f2 had moeten nemen. Een variant: 17. ... Pf2; 18. h4, Df5; 19. h5, Dh5; 20. Te7, Pd3+; 21. Kd2, Tf7; 22. Tf7, Dh6! 23. Dg5, Dg5; 24. Tg5, Kf7; 25. Tg6, Kg6; 26. Kd3 met een kansrijk eindspel voor zwart. 18. f2-f3, Pef-f6; 19. Tg1-e1. Remise.

    • Dirk Jan ten Geuzendam