Aanvallen op Iraakse doelen verder opgevoerd

RIAD- WASHINGTON, 23 jan. - De geallieerde luchtmacht heeft gisteren haar operaties boven Irak en bezet Koeweit geintensiveerd, waarbij lanceerinrichtingen van Scud-raketten en de posities van de Republikeinse Garde in en bij Koeweit het belangrijkste doelwit bleven.

Behalve op Tel Aviv schoot Irak gisteren ook weer Scud-raketten op Saoedi-Arabie af. Deze werden door Amerikaanse Patriot-antiraketraketten vernietigd.

Het Iraanse persbureau IRNA meldde vanochtend een Iraakse aanval op geallieerde grondtroepen in Saoedi-Arabie. IRNA gaf geen bron voor zijn bericht, en geallieerde woordvoerders wisten van niets.

De bewolking boven het gebied, die de geallieerde operaties tot dusverre ernstig heeft bemoeilijkt, wordt dunner. De Amerikaanse generaal Thomas Kelly zei gisteren op een persbijeenkomst in Washington dat de vliegtuigen van de coalitie daardoor talrijke doelen in Bagdad hebben kunnen aanvallen. Ook de zuidelijke havenstad Basra is gisteren weer aangevallen.

De aanvallen op de Republikeinse Garde vormen onderdeel van de voorbereidingen voor een grondoorlog tegen de Iraakse troepen in Koeweit, die steeds worden versneld. Amerikaanse artillerie bestookte een Iraakse stelling binnen de Koeweitse grenzen, terwijl journalisten sinds enkele dagen belangrijke troepenverplaatsingen melden. Maar woordvoerders van de anti-Iraakse coalitie wijzen er tegelijk op dat de luchtaanvallen nog wel enkele weken kunnen voortduren voordat de voorwaarden gunstig zijn voor een grondoffensief.

Ook de luchtmacht van Qatar zal voortaan deelnemen aan de operaties van de anti-Iraakse coalitie, zo heeft een Saoedische militaire woordvoerder gisteren bekendgemaakt. Van de Arabische leden van de coalitie deden tot dusverre alleen Saoedi-Arabie en Koeweit aan de acties mee samen met vliegtuigen van de VS, Groot-Brittannie, Frankrijk en Italie.

De coalitie heeft sinds de oorlog vorige week begon 18 toestellen verloren, waaronder vijf Britse. Verhoudingsgewijs heeft de Britse luchtmacht veel toestellen verloren, wat volgens haar commandant ter plaatse, vice-luchtmaarschalk Bill Wratten, te maken heeft met het gevaar dat laagvliegen bij nacht oplevert.

Irak zegt tot dusverre 228 vliegtuigen en raketten te hebben neergehaald. Aan eigen zijde zijn, aldus Iraakse mededelingen, bij de geallieerde bombardementen 41 burgers en 31 militairen gedood. In het land is de verkoop van brandstof tijdelijk gestaakt, aldus radio Bagdad. (Reuter, AP, UPI, AFP)