Woede over bedreiging van piloten

NICOSIA, 22 jan. - De aankondiging door Irak dat het gevangen genomen geallieerde militairen zal gebruiken als menselijk schild tegen luchtaanvallen op Iraakse doelen heeft in de hele wereld tot woedende reacties geleid.

Volgens radio Bagdad zullen gevangen genomen piloten en navigators van geallieerde vliegtuigen, van wie er gisteren zeven op de Iraakse televisie werden getoond, worden gebruikt als instrument om nieuwe geallieerde aanvallen te voorkomen.

Vanmorgen heeft de Iraakse televisie nog twee krijgsgevangenen getoond, van wie gezegd werd dat het om Amerikanen ging. Ze werden publiekelijk verhoord, maar de uitzending was zo slecht te ontvangen dat hun identiteit niet kon worden vastgesteld. De Amerikaanse president Bush heeft de Iraakse leider, Saddam Hussein, inmiddels persoonlijk verantwoordelijk gesteld als de gevangen genomen militairen iets mocht overkomen.

De Iraakse zaakgelastigde in Washington, Khalid Shewayish, verklaarde nadat hij op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken een protestnota over de behandeling van de krijgsgevangenen in ontvangst had genomen dat de geallieerde vliegtuigen “oude vrouwen, mannen en kinderen” bombarderen. Het was de derde achtereenvolgende dag dat de Iraakse vertegenwoordiger naar het ministerie werd ontboden om een protestnota in ontvangst te nemen. De woordvoerder van de Amerikaanse president, Marlin Fitzwater, heeft overigens bevestigd dat het mogelijk is dat bij de acties ook civiele doelen in Irak getroffen zijn.

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, verklaarde dat de aanvallen op doelen in Irak gewoon zullen worden voortgezet, ondanks het dreigement van Bagdad dat de krijgsgevangenen naar strategische plaatsen zullen worden gebracht. Ook Bush zei dat er geen verandering zou komen in de Amerikaanse opstelling: “Ik heb dat gezegd toen hij (Saddam) op wrede wijze duizenden gijzelaars vasthield en dit maakt geen enkel verschil”. (Reuter, UPI)

Pag. 3: Irak moet namen krijgsgevangenen aan Rode Kruis doorgeven