Woede en verdriet over Italiaanse navigator

ROME, 22 jan. - Het zijn de eerste echte beelden van de oorlog, schreef La Repubblica vanmorgen. De beelden van kapitein Maurizio Cocciolone en andere krijgsgevangenen, die voor het eerst tijdens de lunch in de huiskamers kwamen en daarna tientallen keren zijn herhaald, hebben gevoelens van woede, verdriet en compassie losgemaakt.

Wat bij de korte ondervraging van Cocciolone de meeste indruk heeft gemaakt, meer nog dan zijn opgezwollen bovenlip en half-dichte linkeroog, is het feit dat zijn blik steeds afdwaalde, naar iets of iemand naast de camera. Wat was daar? Iemand die hem of een collega onder schot hield? Iemand die hem heeft gemarteld of met drugs heeft behandeld? De duidelijke angst van Cocciolone was een directe confrontatie met de wreedheid van oorlog.

De verontwaardiging over de kennelijke mishandeling van de gevangenen en over het plan van Saddam Hussein hen als 'schild' te gebruiken bij militaire installaties is groot in Italie. “Barbaars” en “onmenselijk” zijn de adjectieven die vanmorgen het meest worden gebruikt in de kranten.

Minister van buitenlandse zaken De Michelis heeft een krachtig protest aangekondigd tegen “het gebruik van de gevangenen voor politieke propaganda” en de “flagrante schending” van de conventie van Geneve over oorlogsgevangenen. Hij zou dat vandaag overhandigen aan de Iraakse ambassadeur.

De beelden van Cocciolone boden sommigen nog een sprankje hoop. Hij is in ieder geval in leven, constateerden zijn familieleden opgelucht. Cocciolone was de navigator van een Tornado die is neergestort. Wat er met piloot Gianmarco Bellini is gebeurd is onduidelijk. Maar toen Cocciolone werd gevraagd hoe hij is neergehaald gebruikte hij de meervoudsvorm: “Wij weten het niet precies.” En aan deze paar woorden klampt de vrouw van Bellini zich voorlopig vast.

foto: JOHN PETERS, piloot van een Britse Tornado die op 17 januari werd neergeschoten. DRIAN NICHOL, navigator van dezelfde neergeschoten Britse Tornado. JEFFREY NORTON ZAUN, piloot van een A-6E Intruder, een toestel van de Amerikaanse marine. MAURIZIO COCCIOLONE, navigator van een neergeschoten Italiaanse Tornado. (Foto's Reuter)