Weduwe van Man Ray overleden

ROTTERDAM, 22 jan. - Juliet Man Ray, de weduwe van schilder en fotograaf Man Ray, is op 79-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden in een ziekenhuis te Huntington in de staat New York. Ze werd opgenomen toen zij bij vrienden in Long Island logeerde.

Juliet Man Ray, wier meisjesnaam Juliet Browner luidde, werd geboren in New York. Ze kreeg een opleiding als danseres bij Martha Graham, maar ging later werken als model. In 1940 kwam Juliet Browner met Man Ray in contact in de Verenigde Staten, waar hij uit Parijs naar toe was gevlucht. Na de oorlog trouwden zij, waarna het paar zich in Parijs vestigde. In 1951 betrok Man Ray een atelier aan de Rue Ferou, een oude garage die hij zo verbouwde dat ze er ook konden wonen.

Na Man Ray's dood in 1976 zag zijn weduwe erop toe dat het atelier intact bleef. Het was de bedoeling dat de ruimte voor het publiek zou worden opengesteld, maar het bleek niet mogelijk het benodigde geld bijeen te krijgen. Mede dank zij een reddingsactie, die onder anderen werd gesteund door burgemeester Chirac en minister van cultuur Jack Lang, is inmiddels toegezegd dat het atelier binnen twee jaar wordt herbouwd in het Centre Pompidou of elders in Parijs.