VS: Irak blaast opslagtanks op; Olie-installaties in Koeweit in brand

RIAD- MANAMA, 22 jan. - Iraakse eenheden hebben olie-installaties en opslagtanks in Koeweit opgeblazen of beschadigd. Dat blijkt uit luchtfoto's, zo hebben Amerikaanse militaire bronnen meegedeeld. Als reactie op het opblazen van olie-installaties in Koeweit steeg de olieprijs vanochtend op de termijnmarkt in Londen scherp, met 1, 50 per vat tot bijna 20, 50 dollar.

Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdmacht in Saoedi-Arabie zei vanochtend dat luchtfoto's bewijzen dat Irak “enige olie-installaties en opslagtanks” in het olieveld Al Wafrah heeft laten exploderen. Al Wafrah ligt in Zuid-Koeweit, 15 kilometer van de grens met Saoedi-Arabie, niet ver van geallieerde troepenconcentraties. Geallieerde vliegtuigen hebben de afgelopen dagen Iraakse troepen in Koeweit gebombardeerd.

Experts in de olie-industrie bevestigen dat er opslagtanks van olieprodukten in brand staan. Betwijfeld wordt of de oliebronnen zelf in brand zijn geraakt, omdat het Al Wafrah-veld slechts klein is en er weinig druk op de olie staat.

Naar in oliekringen in Bahrein verluidt gelooft men in Koeweit dat de Irakezen de installaties hebben laten exploderen omdat ze dicht bij de frontlinie liggen. Volgens een zegsman nemen de Koeweiti's aan dat de Irakezen dit hebben gedaan omdat ze niet willen dat de geallieerden van de olie gebruik maken. Volgens een expert in Londen zou dat een aanwijzing kunnen zijn dat de Iraakse troepen ter plaatse zich gereed maken voor een terugtrekking van hun troepen uit dit gebied. De Iraakse president Saddam Hussein heeft herhaaldelijk gedreigd Koeweits olie-installaties, maar ook olievelden, in vlammen te laten opgaan in het geval van een aanval.

Vernietiging van de Koeweitse olievelden heeft geen direct effect op de olie-aanvoer, omdat de produktie van Irak en Koeweit sinds de invasie van begin augustus vorig jaar geheel stilligt. Saoedi-Arabie en andere OPEC-landen waaronder Iran hebben de weggevallen produktie en export van de twee landen geheel gecompenseerd. Het Al Wafrah-veld is een van de kleinere Koeweitse bronnen en produceerde voor de Golfoorlog 100.000 vaten olie per dag. De totale bewezen oliereserves van Koeweit zijn met 94, 4 miljard vaten de derde in grootte ter wereld na de Saoedische en de Iraakse. Koeweit heeft 9, 3 procent van de wereldreserves aan olie en 1, 2 procent van de reserves aan aardgas. (Reuter, UPI, AP)

Pag. 11: Hoofdartikel