Vernielingen in Koeweit doen alle beurzen dalen.

ROTTERDAM, 22 JAN. Meer somberheid over een langer durende oorlog tegen Irak en berichten over Iraakse vernieling aan de Koeweitse olie-installaties, zorgden voor een flinke bekoeling van de stemming aan de internationale effectenbeurzen. Koersdalingen hadden vandaag de overhand.

AMSTERDAM Berichten over schade aan de Koeweitse olie-installaties en zorgen over de duur van de oorlog in de Golf, deden de aandelenkoersen op de Amsterdamse vanochtend geen goed. Bij opening lieten de meeste koersen dalingen zien. Een uitzondering tegen deze sombere achtergrond vormde verzekeraar Aegon, waarvan de koers 1, 10 gulden aantrok naar 108, 40 gulden. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het pakket van ruim 5 procent in Nationale-Nederlanden niet op fusievoorwaarden van de hand zal worden gedaan tenzij een hogere prijs wordt verkregen. Vooral door de weer oplopende olieprijs was KLM vanochtend 30 cent lager op 19, 80 gulden. Koninklijke Olie was ondanks deze prijsstijging lager en verloor bij een matige omzet zes dubbeltjes. De koers daalde naar 125, 30 gulden.

Even na twaalf uur was de CBS-stemmingsindex (algemeen) ongeveer 0, 1 procent lager en stond op 77, 7.

NEW YORK De aandelenkoersen stonden gisteren onder druk. Dat een toenemende aantal beleggers zich inmiddels realiseren dat de Golfoorlog niet binnen een paar dagen of zelfs weken is afgelopen, droeg bij aan het gebrek aan kooplust. Bij teruglopende omzetten ontstonden zo voor de meeste aandelen koersverliezen. Toch waren er op Wall Street aandelen die wel in de belangstelling stonden. Die waren vooral te vinden in de defensieindustrie. Voor Raytheon, fabrikant van onder andere het inmiddels effectief gebleken Patriot afweerraketsysteem, van de Stinger- en Hawkraketten en nog meer oorlogstuig, was veel animo. De aandelen verwisselden op 745-8 dollar van eigenaar en werd daarmee 41-2 dollar duurder dan vrijdag. Gevechtsvliegtuigenfabrikant McDonnell Douglas klom 41-8 dollar naar 361-4 dollar. General Dynamics, ook geen onbekende van het Pentagon, voegde 4 dollar toe aan zijn koers en noteerde 291-4 dollar.

Het handelsvolume op de New York Stock Exchange nam af naar 136, 3 miljoen aandelen, beduidend minder dan de bijna 228 miljoen die vrijdag werden verhandeld. Bij sluiting van de markt was het Dow Jones (industrial) koersgemiddelde 17, 57 punten lager op 2.629, 21. De obligatiemarkt sloot 's middags wegens de viering van Martin Luther King Day; de banken waren de gehele dag gesloten.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen gingen vandaag naar lagere noteringen bij tamelijk matte handel. De opgewekte stemming van vorige week heeft plaats gemakt voor terughoudendheid. Dat de oorlog in de Golf langer zou kunnen duren dan eerst werd gedacht, stemt vele beleggers opnieuw tot nadenken en de teruglopende beursomzet laat zien dat de zijlijnen weer worden opgezocht. Sectoren die omlaag gingen waren onder andere farmacie, verzekeringen, telecommunicatie, bouw- en contructie. Vraag was er vandaag naar bankaandelen, papier- en textielbedrijven, olie-, mijnbouw- en automobielondernemingen.

Aan het einde van de beursdag was het gemiddelde van de aandelenkoersen echter gedaald. Het Nikkei-225-koersgemiddelde ging 98, 54 punten omlaag naar 23.253, 65 (minus 0, 4 procent). De beursomzet bedroeg 240 miljoen verhandelde aandelen.

LONDEN Ook op de Londense beurs begint de zorg zich te verbreiden dat oorlog mogelijk veel langer zal duren dan eerst werd vermoed. De koersen vertoonden vanochtend een overwegend neergaande lijn. De oliewaarden mochten zich in een lichte verbetering verheugen na berichten over vernietiging van enige Koeweitse olie-installaties door Irak, waardoor ook de olieprijs aantrok naar een niveau van 20 dollar per vat.

Overigens was er nauwelijks sprake van koersstijgers, behalve favoriet Eurotunnel dat met 23 pence aantrok naar 418 pence. Halverwege de morgen stond het FT-100-koersgemiddelde met een verlies van ruim 7 punten op 2.076.

FRANKFURT De Duitse aandelen openden vandaag op scherp lager koersen. De oorzaak ligt bij de toegenomen vrees over stagnatie in de Golfoorlog en het harde Russische militaire ingrijpen in de Baltische republieken. Bij de opening waren de koersen gemiddelde 1, 6 procent lager dan de dag ervoor. De omzetten waren vanochtend betrekkelijk laag en laten niet zien dat er grote pakketten op de markt worden gebracht.

De Dax-30-index was halverwege de ochtend bijna 23 punten lager en stond net boven 1.367.

PARIJS Aan de Parijse beurs gingen de aandelenkoersen vanochtend naar lagere noteringen bij lusteloze handel en gebrek aan kooplust. Handelaren meenden dat ondanks de verslechterde stemming het huidige koersniveau toch goede kansen biedt. Eurotunnel, de laatste weken favoriet wegens de voortgang van de tunnelbouw onder het Kanaal, steeg vrijwel synchroon met de Londense notering 70 centimes naar 41, 20 frank. na enkele uren handel was het CAC-40-gemiddelde ruim 21 punten lager op 1.532.

BRUSSEL Dat ook de Belgische aandelenkoersen lager zouden openen kwam niet als een verrassing, gezien de terughoudendheid die elders de overhand kreeg. Na twee dagen met een opgewekte stemming, moest de beurs vanochtend onder een meer somber decor werken.

De meeste handelaren en beleggers wachten de gebeurtenissen weer af en zijn er niet gerust op of er al een bodem is bereikt.