Uitschakeling nieuwe domper voor Steffi Graf

ROTTERDAM, 22 jan. - Tennisspeelsters verschijnen vandaag de dag niet meer tegen Steffi Graf op de baan om met sombere voorgevoelens de onafwendbare nederlaag te incasseren. “We spelen niet meer met het idee een paar leuke games tegen Graf af te werken, we willen van haar winnen, “ vertolkte Jana Novotna vanochtend bij de open Australische kampioenschappen de gevoelens van de jarenlang door Graf geknechte speelsters. En Novotna liet zich in Melbourne niet onbetuigd. De Tsjechoslowaakse won met 5-7, 6-4, 8-6 en wierp daarmee het Grand-Slamtoernooi volledig open.

Vervolgens bezorgde Arantxa Sanchez Vicario het evenement de tweede verrassing van de dag door Gabriela Sabatini in twee sets uit te schakelen: 6-1, 6-3. Sanchez ontmoet in de halve finales Novotna. Het andere duel om een plaats in de eindstrijd gaat tussen Mary-Joe Fernandez en Monica Seles.

De 22-jarige Novotna gold lang als een talentvol dubbelspeelster. Volgens vele betrokkenen werd zij niet in staat geacht een dominante rol te spelen in het enkelspel. Tot zij halverwege vorig jaar met Hana Mandlikova ging werken en haar intrek nam in de villa met tennisbaan die de vroegere winnares van de Australische Open bewoont in Schoten. “Door Hana ben ik me als een echte prof gaan gedragen. Zowel op als buiten de baan. Ze bracht me de conditie en de houding bij die ik nodig heb voor dit soort wedstrijden”, aldus Novotna.

Steffi Graf was gewaarschuwd, maar 's werelds nummer een heeft haar eigen problemen en een daarvan zat op de tribune: vader Peter, middelpunt van een society-schandaal in Duitsland. Het jaar 1990 verliep bovendien teleurstellend voor Graf. Weliswaar verloor zij slechts vijf partijen, maar daarvan konden er drie op Grand-Slamtoernooien worden genoteerd. Het aureool van onoverwinnelijkheid verdween in elk geval. Ineens trof Graf geen opponenten meer die door zenuwen overmand punten cadeau gaven. Novotna vanochtend al helemaal niet en dat betekende een nieuwe domper voor Graf.

In het mannen-dubbelspel werd de laatste Nederlander uitgeschakeld. Oosting verloor met Nick Brown in drie sets van de combinatie Bates en Jones. Van de grote Nederandse ploeg in Australie is nu alleen Manon Bollegraf nog in het toernooi, in het dubbelspel met de Zuidafrikaanse Gregory.