Syrie maant Saddam, tegen aanval op Israel

DAMASCUS, 22 jan. - Syrie heeft de Iraakse leider Saddam Hussein vandaag opgeroepen Koeweit te ontruimen of af te treden om zijn land “van de vernietiging” te redden. Damascus heeft ook de Iraakse raketaanvallen op Israel veroordeeld.

Al-Ba'ath, het dagblad van de regerende Ba'ath-partij, schrijft in zijn commentaar: “Irak wordt verwoest, zijn bevolking afgeslacht door toedoen van zijn heerser die het land en de mensen tot zelfmoord dwingt ... We roepen de Iraakse president op dapper te zijn (door zich uit Koeweit terug te trekken) om zo te redden wat er gered kan worden van het geliefde Irak.” Als Saddam niet “in staat is een dergelijke beslissing te nemen” moet hij zich “een man tonen” door af te treden, aldus de Syrische krant.

Syrie sloot zich na de Iraakse bezetting van Koeweit op 2 augustus aan bij de internationale troepenmacht en stuurde enkele tienduizenden militairen naar Saoedi-Arabie. In zowel Syrie als Irak heeft een Ba'ath-partij de alleenheerschappij, maar de twee landen leven al twintig jaar in onmin.

De Syrische minister van defensie zei gisteren dat Saddam de Arabische belangen saboteert door te proberen Syrie te verleiden tot een “domme oorlog” tegen Israel. En Al-Ba'ath schrijft: “Het afvuren van een of twee raketten bevrijdt Palestina niet en zal de zionistische staat niet vernietigen, maar Israel alleen maar sterker maken en ertoe leiden dat het destructieve wapens toevoegt aan zijn arsenaal.”

Syrie heeft ook Jordanie gekritiseerd wegens het verlenen van steun aan Irak in deze “catastrofale oorlog”. (AFP, AP, Reuter)

    • Hieke Jippes