Spoorwegen geven personeel gratificatie van 300 gulden

UTRECHT, 22 JAN. De 26.000 werknemers van de Nederlandse Spoorwegen krijgen binnenkort een gratificatie van netto 300 gulden. De directie van de NS heeft het personeel dit vandaag in een diensttelegram laten weten.

Hoewel de dienstverlening van NS vorig jaar door allerlei factoren niet het gewenste niveau heeft bereikt, heeft de markt toch vertrouwen getoond in de spoorwegen, meent de directie. Dat komt grotendeels door de inzet van het personeel, aldus diensttelegram. Het aantal reizigerskilometers bij de NS groeide vorig jaar met 6, 8 procent tot 10.850 miljoen en de opbrengsten uit het reizigersvervoer stegen met 9, 1 procent tot 1.375 miljoen.

De bekendmaking van de bonus komt aan de vooravond van de onderhandelingen over de nieuwe CAO bij de NS. Volgens bestuurder J. van der Kamp van de Vervoersbond CNV erkent de directie hiermee dat de werkdruk bij de spoorwegen hoog is. Een woordvoerder van de Vervoersbond FNV noemt de gratificatie “leuk meegenomen”, maar voegt eraan toe: “echt afrekenen doen we straks aan de onderhandelingstafel”. De bonden eisen een structurele loonsverhoging van 3, 5 procent.

Vorig jaar leidden de onderhandelingen tot een kortstondige staking, uitgeroepen door de categorale spoorwegvakbond FSV. Voorzitter J. Kruse van deze bond is blij met de gratificatie. “Eindelijk komen de NS eens niet pas na moeizame onderhandelingen over de brug.” De bonden gaan ervan uit dat het extraatje niet ten laste komt van de loonruimte voor dit jaar.