Reuzenfusie op stapel in Amerikaanse bankwereld

ROTTERDAM, 22 JAN. In de Verenigde Staten wordt in het geheim gewerkt aan de grootste bankfusie uit de historie waaruit de op een na grootste bank in de VS kan ontstaan. Dat meldt de Wall Street Journal vandaag.

De geheime onderhandelingen zouden plaats hebben tussen twee grote banken in Californie: Wells Fargo en Co en Security Pacific Corp die beide een gelijk aandeel in de nieuwe gecombineerde bank zouden krijgen. C. Reichardt (59), nu president van Wells Fargo, wordt genoemd als de toekomstige president van de combinatie. Zijn collega Smith (54) van Security Pacific zou na enkele jaren het roer overnemen.

De banken hebben het bericht niet bevestigd. Wel zei Reichard onlangs in een interview: “Er komt een aantal grote bankfusies, dat is duidelijk”. Met een fusie tussen Wells Fargo en Security Pacific kan een tot anderhalf miljard dollar worden bespaard, met mogelijk tienduizend of meer ontslagen. De inkomsten zouden niet veel lager zijn dan die van Citicorp, nummer een in de Verenigde Staten.

Reichard heeft Wells Fargo tot een van de meest winstgevende banken in de VS gemaakt met een winst van 711, 5 miljoen dollar over 1990. Wel bestaat 53 procent van de portefeuille uit leningen aan de vastgoedsector waar grote problemen met wanbetaling zijn. Security Pacific kondigde ruim een maand geleden een voorziening aan van ongeveer achthonderd miljoen dollar voor de afschrijvingen op leningen in Groot-Brittannie, Australie en Arizona. De bank zei de activiteiten buiten de VS te willen inkrimpen.