Recessie treft Engeland nu al 7 maanden

LONDEN, 22 JAN. De recessie slaat steeds harder toe in Groot-Brittannie. De produktie liep in de maanden september, oktober en november met 2, 7 procent terug. Dat is sinds januari 1981 niet meer is voorgekomen, toen de produktie in de drie voorafgaande maanden met 3, 5 procent daalde.

De huidige daling van de produktie duurt nu al zeven maanden. Volgens het Britse bureau voor de statistiek produceerde de industrie in november 1, 2 procent minder dan de maand ervoor.

Uit een gezamenlijk onderzoek van het Verbond van Britse Werkgevers (CBI) en het accountantskantoor Coopers en Lybrand Deloitte, dat gisteren is gepubliceerd, blijkt dat nu ook de financiele wereld volop de rekening krijgt gepresenteerd. In het rapport staat dat de financiele dienstverlening in de afgelopen drie maanden het aantal arbeidsplaatsen heeft ingekrompen onder invloed van verminderde activiteit en winstgevendheid. Veertig procent van de ondervraagde ondernemers heeft minder mensen in dienst dan begin 1990.

Ontslagen vielen onder meer bij Britse effectenbedrijven als Barclays de Zoete Wedd, onderdeel van Barclays Bank. Afgelopen zondag maakte ook Midland Bank bekend 900 arbeidsplaatsen te zullen schrappen.

De Britse industrie gaat zwaar gebukt onder de hoge rentetarieven. De rente in Groot-Brittannie staat nu op veertien procent. De rentetarieven vormen het belangrijkste wapen van de Britse overheid in de strijd tegen de inflatie (nu 9, 3 procent). (Reuter)