Pro-Iraakse groepen plegen bomaanslagen; Aanslagen pro-Iraakse groeperingen

BEIROET-MANILA- WENEN, 22 jan. - In verscheidene landen hebben de afgelopen dagen Iraakse terroristen of hun sympathisanten aanslagen en pogingen daartoe gepleegd op Westerse gebouwen. Veel Iraakse ambassades in Westerse landen zijn gedwongen hun diplomatenkorps tot een minimum beperken.

In de Libanese hoofdstad Beiroet ontplofte gisteren een bom bij de ingang van de Libanees-Franse bank. Zondag werden aanslagen gepleegd op de Italiaanse ambassade en een Britse bank in Beiroet. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op, maar de Libanese politie zei ervan uit te gaan dat de aanslagen zijn gepleegd als vergelding voor het geallieerde offensief tegen Irak.

In de Turkse stad Istanbul ontplofte gisteren een bom bij een Amerikaans kantoor. Een linkse groepering heeft gezegd de aanslag te hebben uitgevoerd uit protest tegen de “imperialistische mogendheden in de Golf”.

De Filippijnse autoriteiten hebben vandaag twee zonen van een Iraakse diplomaat aangehouden, die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op een Amerikaanse bibliotheek in Manila, afgelopen zaterdag, waarbij een van de Iraakse daders door de eigen bom werd gedood. De twee verdachten ontkennen iets met de actie te maken te hebben. De Filippijnse regering heeft de eerste secretaris van de Iraakse ambassade gisteren uitgewezen. De Filippijnse inlichtingendienst zei dat de diplomaat persoonlijk opdracht had gegeven tot de aanslag.

De Franse regering heeft gisteren twaalf Iraakse diplomaten uitgewezen. Alleen ambassadeur Abdul Razzak al-Hashimi, de hoogste Iraakse diplomaat in West-Europa, mag met vier assistenten in Parijs blijven. [Hashimi zei zondag dat de Conventie van Geneve niet van toepassing is op militairen van wie de geallieerden niet erkennen dat ze krijgsgevangen zijn genomen.]

Naar verwachting zal Italie vandaag de uitwijzing van verscheidene Iraakse diplomaten aankondigen. Vorige week zette Italie zeven Irakezen die niet in diplomatieke dienst waren op het vliegtuig. Een Irakees, Khalid Duhhan al-Jawary, die in de Verenigde Staten wordt gezocht wegens terroristische aanslagen, werd gearresteerd.

Griekenland heeft zeventien Arabische diplomaten het land uitgezet, aldus de Griekse radio. Het zou gaan om Irakezen, Libiers en en Palestijnen.

Oostenrijk, dat niet deelneemt aan de geallieerde troepenmacht tegen Irak, heeft gezegd gisteren elf Iraniers te hebben aangehouden, die zouden behoren tot een pro-Iraakse groepering. Minister van binnenlandse zaken Franz Loschnak zei over aanwijzingen te beschikken dat “deze mensen van plan waren terroristische activiteiten uit te voeren”. In Oostenrijk zijn speciale veiligheidsmaatregelen genomen in verband met de aanwezigheid van een groot aantal skiers, onder wie Amerikanen, die deelnemen aan de vandaag begonnen wereldkampioenschappen alpine-skien. (AFP, AP, Reuter, UPI)