President van Kroatie: we vechten terug

BELGRADO, 22 jan. - De Kroaten zullen zich actief verzetten als het federale Joegoslavische leger optreedt tegen de Kroatische regering of tegen haar militie.

Dat heeft gisteren, enkele uren voordat een ultimatum van Belgrado voor de ontwapening van “illegale milities” verstreek, de Kroatische president Tudjman gezegd.

Het ultimatum van het staatspresidium, bedoeld om een eind te maken aan het optreden van milities die door de diverse republiekeinse overheden zijn gevormd en bewapend, is vannacht verstreken. Het zou oorspronkelijk in de nacht van zaterdag op zondag aflopen, maar het werd toen op de valreep met twee dagen verlengd, op verzoek van de Kroatische regering.

De milities die Belgrado met het ultimatum op het oog heeft zijn vooral die in Slovenie en Kroatie, waar de vorig jaar aan de macht gekomen niet-communistische regeringen het monopolie op de territoriale verdediging, dat in Joegoslavie bij het federale leger berust, als een bedreiging van hun eigen voortbestaan interpreteren.

President Tudjman waarschuwde gisteren in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnie, dat een ingreep van het leger in Kroatie “catastrofale gevolgen” zal hebben omdat “het Kroatische volk en de politie” zich actief zullen verzetten. Hij brak vervolgens zijn bezoek aan Bosnie af en keerde naar Zagreb terug.

Later gisteren maakte het Kroatische persbureau HINA melding van “provocatieve acties” van het leger. Zo zouden diverse militaire vrachtwagens met soldaten lange tijd kriskras door Zagreb zijn gereden en zouden legerhelikopters van tijd tot tijd boven het Kroatische ministerie van binnenlandse zaken hebben gecirkeld. In de stad Djakovo bezetten militairen het centrale plein voordat ze weer in vrachtwagens stapten en wegreden, aldus HINA. Zulke incidenten zouden zich ook in andere Kroatische steden hebben voorgedaan.

In Zagreb stond een menigte van duizenden Kroaten vannacht bij het aflopen van het ultimatum stil met een stille wake op het centrale plein, waar kaarsen werden opgestoken en Kroatische liederen werden gezongen. Gebouwen in de stad werden zwaar bewaakt door de Kroatische politie, die zich in nieuwe camouflage-uniformen had gestoken en automatische wapens droeg.

Kroatie en Slovenie zijn inmiddels overeengekomen hun defensie- en veiligheidsprogramma's te coordineren. Daartoe is een akkoord bereikt tijdens besprekingen tussen de ministers van defensie van beide republieken in Zagreb. Details over de samenwerking zijn niet gegeven. (Reuter, UPI)