Philips verkoopt Origin aan BSO

BSO-Beheer, houdster van het Utrechtse automatiseringsbedrijf BSO, neemt per 1 april de aandelen van Philips in hun gezamenlijke onderneming Origin over.

De verwerving van het Philips-belang (50 procent) gebeurt via enkele emissies van aandelen BSO-Beheer aan Philips. De eerste (15 procent) gebeurt op 1 april 1991 en een tweede (10 procent) een jaar later. Philips bezit daarna 32 procent van de aandelen in BSO-Beheer.

Afhankelijk van omzet en resultatenverhouding over 1992 en 1993 van Origin en BSO kan tot 1994 de participatie van Philips nog enkele procenten stijgen. De medewerkers van BSO blijven grootste aandeelhouder. De overige externe aandeelhouders zijn Rabobank en NPM. Naar verwachting zal Origin dit jaar quitte spelen. Voor volgend jaar worden weer winsten verwacht.

De verwerving van de volledige eigendom van Origin door BSO, in ruil voor een groter belang van Philips in het softwarebedrijf, is vorig jaar overeengekomen bij de oprichting van Origin, waarin Philips toen software-activiteiten onderbracht. Origin werkt in dertien landen en heeft ruim 1.600 medewerkers. Het bedrijf verwacht dit jaar ongeveer quitte te spelen en denkt in 1992 weer winstgevend te zijn.