Personeel van Ballast mag uit S-Arabie vertrekken

ROTTERDAM, 22 JAN. Een aantal van de 120 Nederlandse werknemers van de Ballast Nedam die tegen hun zin nog in Saoedi-Arabie verblijven, krijgen van de Nederlandse bouwonderneming de mogelijkheid om naar veiliger oorden te vertrekken.

“Zodra een veilige en gecontroleerde manier ontstaat om die mensen het land uit te krijgen, kunnen ze gaan. Wij gaan daar nu aan werken. Dat hebben we nu net besloten”, zo heeft T. Post, operation manager Saoedi-Arabie van Ballast Nedam, vanmiddag desgevraagd meegedeeld. Volgens Post gaat het om tien a twintig Nederlandse werknemers.

Gisteren had Ballast nog besloten om alle werknemers “vooralsnog” in Saoedi-Arabie te houden. Ballast zei er toen bij dat de situatie van dag tot dag zou worden bekeken. Vanmiddag is dus besloten de mensen die willen, als nog te laten gaan.

Over het besluit van gisteren zei Post vanochtend nog. “Er is een minderheid die weg wil. Dat respecteren wij zoveel mogelijk. Maar wij hebben wel de verantwoordelijkheid over de veiligheid van onze werknemers in Saoedi-Arabie. En dat legt beperkingen op aan de mogelijkheden van die mensen. Neem bijvoorbeeld het vliegverkeer. Het is niet goed mogelijk om op normale wijze vluchten te boeken.” De familieleden van de werknemers in Nederland zijn gisteren over dat besluit geinformeerd.

Bij het besluit om als onderneming voorlopig aanwezig te blijven, speelt mee dat Ballast Nedam verplichtingen heeft ten opzichte van opdrachtgevers in Saoedi-Arabie. Ballast Nedam ziet in het uitbreken van de oorlog geen aanleiding te stoppen met de projecten die het concern op diverse plaatsen in Saudi-Arabie uitvoert. Behalve de 120 Nederlanders heeft Ballast Nedam er nog 40 andere westerlingen en 1000 Aziaten werken, hoofdzakelijk uit de Philippijnen.