Nog lang niet alle Scud-raketten in Irak vernietigd

hebben lang niet alle Iraakse lanceerinrichtingen voor Scud-raketten uitgeschakeld. Vannacht en vanochtend heeft Irak opnieuw zes Scud-raketten op Saoedi-Arabie afgeschoten.

Van de zes op Saoedi-Arabie afgeschoten Scuds werden er twee door Patriot-antiraketraketten onschadelijk gemaakt. Resten vielen neer in Riad en Dhahran. De overige raketten kwamen terecht in de woestijn of in zee. De fabrikant van de Patriot-raket heeft de produktie ervan inmiddels versneld om aan de vraag te kunnen voldoen.

Generaal-majoor Burton Moore, van het Amerikaans centraal commando, zei gisteren op een persbijeenkomst in Riad dat de geallieerde vliegtuigen “agressief” achter Iraks vaste en mobiele lanceerinrichtingen blijven aanzitten. “We hebben sommige uitgeschakeld, maar we zijn nog absoluut niet in de buurt van voltooiing van de doeleinden van de campagne”, zei hij. Eerder had onder anderen generaal Norman Schwarzkopf, de Amerikaanse opperbevelhebber ter plaatse, gezegd dat weliswaar niet de mobiele lanceerinrichtingen, maar wel de vaste waren vernietigd.

Een Israelische legerwoordvoerder zei gisteren dat de geallieerde luchtmacht nog niet eens de meerderheid van de Scud-lanceerinrichtingen heeft vernietigd. Hij voegde eraan toe dat Irak bovendien over chemische wapenkoppen beschikt, en dat de motivering om Israel te treffen groot is.

Volgens Westerse inlichtingendiensten is het aantal lanceerinrichtingen in het zuiden van Irak - waarvandaan Saoedi-Arabie onder vuur wordt genomen - “aanzienlijk” onderschat. De zegslieden meldden dat er waarschijnlijk nog 20 tot 40 over waren.

Zowel de Britse minister voor de strijdkrachten, Archie Hamilton, als de Amerikaanse generaal Thomas Kelly zei gisteren dat Irak namaak-raketten had opgesteld om de geallieerde piloten in verwarring te brengen, en dat dit een probleem vormde. Hamilton zei dat Irak modellen van karton en triplex had gebouwd, en dat de geallieerde toestellen die mogelijk hadden vernietigd. In Amman meldde een bron in veiligheidskringen dat Irak plastic-namaakraketten had opgesteld rondom twee militaire bases, waarvandaan waarschijnlijk Scud-raketten op Israel zijn afgevuurd, en bij een hydro-elektrische dam in het westen van Irak. “Ze waren bezig naast die namaak-raketten machines te plaatsen die elektronische signalen uitzenden van normale raketten om de Westerse aanvallers te misleiden”, aldus deze bron.

Op een bijeenkomst met de pers in Washington gaf generaal Kelly voorts toe dat het slechte weer de operaties had gehinderd. Admiraal John McConnell voegde daar zelfs aan toe dat Saddam Hussein en zijn leger, de meer dan 8.000 geallieerde luchtacties in vijf dagen ten spijt, “de militaire activiteit in het land nog beheersen”.

Pag. 4: .

Niet alle Scuds geelimineerd

Amerikaanse helikopterpiloten zeggen dat Irak mischien zijn beste luchtdoelwapens in reserve houdt om tegen een geallieerd grondoffensief in Koeweit in te zetten.

Irak op zijn beurt meldde dat van gisteravond tot vanochtend 19 geallieerde aanvallen op doelen in Irak, waaronder woongebieden in Bagdad, waren uitgevoerd, waarbij 18 vliegtuigen en raketten waren neergehaald. In totaal zegt Irak ruim 160 vijandelijke toestellen te hebben neergehaald; de geallieerden zelf houden het op 17.

Volgens Iran hebben de geallieerden ook aanvallen uitgevoerd op de Zuidiraakse havenstad Basra. Doelen daar werden zo hard getroffen dat gebouwen 40 kilomter verderop op hun fundamenten schudden, aldus het officiele Iraanse persbureau IRNA. (Reuter, AP, AFP)

Onze correspondent in Washington meldt: Een stemming van algehele ontnuchtering heerst in de perskamer van het Pentagon waar verslaggevers geergerd inconsequenties aan de kaak stellen. De schattingen van de door de bombardementen toegebrachte schade leken niet erg nauwkeurig. Hoe komt het dat de Iraakse televisie nog steeds kan uitzenden, vroeg een journalist. Is die dan niet plat gebombardeerd?

Elke dag meldt het Pentagon dat 80 procent van de missies is geslaagd. Is het niet toevallig dat dit percentage altijd hetzelfde is? Bovendien zegt de woordvoerder dat de schade van de bombardementen moeilijk te schatten is door het dikke wolkendek boven Irak en Koeweit. De woordvoerder beloofde dat hij een nieuw, nauwkeuriger percentage van geslaagde missies zou vragen in Saoedi-Arabie.

Journalisten wilden ook foto's van vernielde vliegvelden als bewijs maar die kregen ze niet. Na lang aanhouden gaf een militaire voorlichter toe dat er nog geen sprake was van geallieerd overwicht in de lucht in strikte zin van het woord. De Irakezen konden nog weerstand bieden tegen vliegtuigen. Het totale aantal vliegmissies is inmiddels opgelopen tot 8.100 en het aantal neergeschoten geallieerde vliegtuigen blijft relatief laag.

Het Pentagon weigert specifieke beschrijvingen te geven van de resultaten van de bombardementen uit angst informatie weg te geven aan de Irakezen, die zelf het live-televisienet CNN zorgvuldig bestuderen. Het krijgsgevangenen-incident heeft het Pentagon weer met beide benen op de grond gezet. “, U moet beseffen dat we in een oorlog zitten”, hield luitenant-generaal Thomas Kelly de opstandige journalisten in het Pentagon voor. “U moet zich realiseren dat er een andere kant is in deze oorlog.”

Steeds meer Congresleden waarschuwen dat het Pentagon de luchtoorlog zo lang mogelijk moet doorzetten en een bloedige aanval op de grond moet uitstellen. De leider van de Republikeinse minderheid van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, herinnerde zich hoe hij als militair in de Tweede Wereldoorlog verbaasd stond dat er nog zoveel Duitse weerstand was na uitvoerige geallieerde bombardementen in Normandie. Daarom konden deze volgens hem niet lang genoeg duren. Door uitstel van een bloedige bestorming kan de fragiele binnenlandse steun voor de oorlog worden gehandhaafd. Toch is het volgens functionarissen van het Pentagon fysiek onmogelijk om dit bombardementstempo zonder onderhoud van vliegtuigen en zonder rust voor de piloten vol te houden.