Marine VS bijna klaar voor landing op kust Koeweit

DUBAI, 22 jan. - De voorbereiding voor een massale landing op de kust van Koeweit is in volle gang. Hoge officieren van de Amerikaanse marine in Dubai suggereren dat waarschijnlijk al over enkele dagen vanuit het noorden van de Golf speciale eenheden aan land worden gezet in het door Irak bezette gebied.

Het is voor het eerst in een oorlog dat hierbij snelle en zeer wendbare hoovercrafts worden gebruikt. Drie van deze luchtkussenvaartuigen, Landing Craft Air Cushions (LCAC) genaamd, staan aan boord van de Gunston Hall, een van de nieuwste transportschepen waarover de Amerikaanse marine beschikt.

Het bijna twee jaar geleden van stapel gelopen schip ligt nu enige dagen voor een routine-inspectie in de haven van Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Nog deze week voegt het zich bij andere grote landingsvaartuigen die reeds in het noorden van de Golf varen. De Gunston Hall zal volgens het centrale commando van de Amerikaanse marine een leidende rol spelen bij de aanval op de kust van Koeweit.

Het opvallende schip is aan alle kanten zwaar beveiligd, in de wanden van centimeters dik plaatstaal zit vrijwel geen opening. De ruimtes voor de bemanning zijn beschermd tegen gifgasaanvallen. De Gunston Hall heeft verder twee helikopter-landingsplaatsen.

Evenals voor de luchtmacht is de Golfoorlog voor de commandanten van de Amerikaanse marine blijkbaar de juiste gelegenheid om de hoovercrafts definitief op hun geschiktheid te testen.

“De aanpak in de Tweede Wereldoorlog, toen een amfibieschip ook werkelijk eerst aan land moest, is voorbij. Met dit schip kunnen we een landing organiseren vanaf 200 mijl uit de kust”, zegt kapitein William Marshall. “De Gunston Hall zelf kan achter de horizon blijven, onzichtbaar voor de vijand. Als de hoovercrafts moeten worden ingezet, laten we het 'lanceerdek' tot op enkele decimeters boven het water zakken.”

De hoovercraft-landingsvaartuigen hebben een maximumsnelheid van 50 knopen (bijna 100 kilometer) per uur en zijn bijzonder wendbaar. Volgens kapitein Marshall is het door de geavanceerde apparatuur mogelijk op het laatste ogenblik nog een andere aanlandingsplaats te zoeken, ook om daarmee de vijand het met de verdediging van de kust zo moeilijk mogelijk te maken.

    • Harm van den Berg