Luchtmacht voor aflossing naar Turkije

DEN HAAG, 22 jan. - De twee resterende Nederlandse Patriot-eenheden in het Duitse Blomberg hebben vrijdag te horen gekregen dat zij zich moeten voorbereiden op vertrek naar Turkije.

Over enige tijd moeten zij de twee Nederlandse eenheden aflossen die staan opgesteld in het Turkse Dyabarkir. Van vertrek naar Israel is volgens een woordvoerder van defensie geen sprake.

Israel heeft zaterdag haar dank uitgesproken voor de suggestie van premier Lubbers om Nederlandse Patriot-eenheden eventueel over te brengen naar Israel, nu dat land door Iraakse Scud-raketten wordt bedreigd. Israel sloeg het aanbod af omdat de Amerikanen reeds Patriots hebben neergezet in Israel. Defensie was niet op de hoogte van het aanbod van premier Lubbers en liet vrijdagavond weten dat er geen sprake was van het sturen van Nederlandse Patriot-eenheden.

Vanmiddag heeft in de Tweede Kamer een debat plaats over de totstandkoming van de Nederlandse handreiking aan Israel. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) zei zondagavond dat het overleg binnen het kabinet “geen schoonheidsprijs” verdiende. Het ging volgens hem tot nu toe alleen om “voorzichtig informeren”.