Israelische ambassadeur wil geld van Duitsland

BONN, 22 jan. - Israel verwacht van Duitsland financiele steun voor de aankoop van de Amerikaanse Patriot-raketten. Dat zei de Israelische ambassadeur in de Bondsrepubliek, Benjamin Navon, gisteren voor de Berlijnse radio.

“Wij verwachten dat de Bondsrepubliek de joodse staat de steun geeft die hij nodig heeft”, aldus Navon. “Wij menen dat het verleden en de huidige situatie deze vraag rechtvaardigen.” In een vraaggesprek met het dagblad Bildzeitung doet Navon vandaag een beroep op de Duitse regering een actievere rol te spelen in de Golfoorlog. De Duitse constitutie staat niet toe dat Duitse militaire eenheden deelnemen aan de internationale strijdmacht die momenteel tegen Irak vecht. “Die terughoudendheid zou tussen de Duitse regering en haar partners besproken moeten worden”, aldus de ambassadeur.

Navon uitte kritiek op de Duitse bedrijven die ervan worden verdacht Irak te hebben geholpen bij de ontwikkeling van chemische wapens en die mogelijk het handelsembargo tegen Irak hebben geschonden door via Jordanie wapens aan Irak te leveren. (AFP, Reuter)