'Houding PLO noopt kerken tot herbezinning'

UTRECHT, 22 jan. - De Raad van Kerken in Nederland zal door de oorlog in de Golf zijn 'dubbele loyaliteit' met Israel en de Palestijnen moeten heroverwegen, vindt de voorzitter van de hervormde Synode, ds. B. Wallet.

Vooral de houding van de PLO vraagt hierom. Hij maakte in mei 1990 al bezwaar tegen de verklaring waarin de Raad van Kerken bij de Nederlandse regering aandrong op erkenning van de PLO. “Vanuit de verbondenheid met Israel, in wie tenslotte alle volken gezegend zullen worden, is de Kerk aanspreekbaar op de problemen van de omringende landen.” Wallet vindt de kritiek van rabbijn L. B. van de Kamp op de kerken niet terecht. Die zei zaterdag dat de kerken hebben gefaald, omdat ze na de Iraakse aanval op Israel hebben gezwegen. “Onze solidariteit met Israel staat buiten discussie”, aldus Wallet.