Handel met Israel heeft weinig hinder

DEN HAAG-ROTTERDAM, 22 JAN. De buitenlandse handel van Israel ondervindt weinig hinder van de oorlog in de regio. De Israelische ambassade in Den Haag constateert wel vermindering van het vervoersaanbod, mede door de gestegen verzekeringspremies op handel met Israel.

Handelsattache Y. Shochat schat dat zeker 90 procent van de Israelische industrie gewoon draait, vooral de exportgerichte bedrijven. Alleen in het midden van land liggen als gevolg van de Golfoorlog bepaalde industrieen gedeeltelijk stil. Van een tekort aan grondstoffen is geen sprake.

De mededeling van de ambassade volgt op de oproep van premier Shamir het leven in Israel zoveel mogelijk in normale banen te leiden. De economische schade van de Golfcrisis heeft - doordat toeristen wegblijven en defensieuitgaven stijgen - het afgelopen halfjaar al 3 miljard dollar bedragen, zo schat minister Modai van financien.

De ambassade in den Haag stelt dat grensafhandeling, luchtverkeer en financiele dienstverlening in Israel normaal verlopen. Ook de infrastructuur van Israel zou nog volledig bruikbaar en intact zijn. Volgens de ambassade is de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al, die tweemaal per week tussen Nederland en Israel vliegt, in staat het wegvallen van de transportcapaciteit van de KLM op te vangen.

Astramaris in Rotterdam, dat als agent van de nationale rederij van Israel het grootste deel van de Nederlands-Israelische goederenstroom behandelt, bevestigt de mededeling van de ambassade. Een woordvoerder constateert wel dat een aantal bedrijven aarzelt ladingen naar Israel te verschepen.

Volgens de zegsman van Astramaris is dat vooral te wijten aan de aankondiging vorige week dat de Nederlandsche Credietverzekerings Maatschappij (NCM) geen nieuwe transacties wil verzekeren naar Israel en andere landen in de regio. De NCM verzekert betalingsrisico's die Nederlandse bedrijven lopen op hun binnen- en buitenlandse transacties.

Volgens Shochat ontving Nederland vorig jaar voor ongeveer 540 miljoen dollar aan goederen uit Israel, waarvan 40 procent werd doorgevoerd. De belangrijkste goederengroepen zijn chemicalien, geconcentreerd vruchtensap, vers fruit, elektronica en textiel. Nederland exporteerde vorig jaar voor ongeveer 480 miljoen dollar aan goederen naar Israel.