GEFRITUURDE SCHORSENEREN

Schorseneren ..Een passend motto voor deze voordelige, verrukkelijke maar helaas vaak vergeten groente. Het probleem van bruine, plakkerige vingers bij het schoonmaken kunt u eenvoudig omzeilen door de wortels in een bak of gootsteen vol water te d...

Voor 4 personen:

1 kg schorseneren

circa 30 g boter

2 eetl. gehakte peterselie

Schil de schorseneren met een dunschiller. Snij ze in tweeen en doe ze dan onmiddellijk in een pan water met een scheutje azijn, tegen het verkleuren. Breng het water aan de kook en kook de schorseneren 30-45 minuten, afhankelijk van de dikte. Giet het water af wanneer ze gaar zijn en doe ze over in een dienschaal. Laat de boter in een steelpan smelten, roer er de gehakte peterselie door en giet dit mengsel over de schorseneren. Dien onmiddellijk op. In plaats van een botersaus kunt u ook kiezen voor mayonaise of een Hollandaise saus.

1 kg schorseneren, dun geschild, in stukken van 8 cm lang gesneden, en in circa 20 minuten beetgaar gekookt

100 g bloem

zout

1 eetl. slaolie

1 dl bier

frituurvet

Droog de stukken schorseneer goed af en zet ze weg. Verwarm het frituurvet in een frituurpan tot er damp vanaf komt.

Doe de bloem in een kom en roer er het zout, de olie en de helft van het bier door. Klop alles glad en klop er tenslotte de rest van het bier door. Haal de stukken schorseneer door het beslag en frituur ze goudbruin. Laat ze goed uitlekken op een paar lagen keukenpapier en dien op.

    • Kim Maclean