'Ga maar in Irak demonstreren tegen de oorlog'

EEMSHAVEN, 22 jan. - Er waren gisteren op het terrein bij de Eemshaven meer toeschouwers dan anti-militaristen. Ongeveer 35 actievoerders hadden gehoor gegeven aan een oproep om de haven, van waaruit Amerikaande munitie wordt verscheept naar de Golf, te blokkeren.

Zo ver kwam het echter niet. De demonstranten kwamen het met extra politie bewaakte terrein niet op. Oog in oog met militairen aan de andere kant van het toegangshek probeerden ze met ratels en spreekkoren ( “one, two, three, four, we don't want this bloody war” ) een 'tegengeluid' te laten horen tegen deze 'waanzin die geen bloedvergieten waard is'. Hevig rukkend aan het gesloten toegangshek zetten ze hun woorden kracht bij. Een soldaat wijst hen op het stevige hangslot. De tien politieagenten horen het kabaal en de leuzen gelaten aan.

“Wij vinden Bush een gevaarlijke gek”, zegt een van de demonstranten. “Saddam is ook een gevaarlijke gek, maar hij vertegenwoordigt geen wereldmacht. Het is walgelijk hoe iedereen, inclusief de pers, achter de oorlogspropaganda van Bush aan loopt.” Een ander: “We zijn tegen militaire middelen. Onschuldige burgers worden gedood. De oorlog moet gestopt worden.”

Tegelijkertijd worden er pamfletten uitgedeeld: “Miljoenen mensen worden bedreigd met de oorlogsdood. En waarvoor? Zodat de rijken en machtigen der aarde rijk en machtig kunnen blijven.” “Het gaat om de olie”, zegt weer een ander.

Buiten het met hekken en prikkeldraad omsloten terrein ontpopt zich onverwacht een felle discussie tussen de talrijke toeschouwers en de actievoerders. Een oudere Groninger probeert het geruk aan het hek te stoppen. “Ik ben hier speciaal gekomen om ze tegen te houden. Het is waardeloos. Satan Hussein moet dood.” Even verder staat een auto met een groot bord op de achterruit: 'Demonstreer maar in Irak'. De bestuurster wil niets zeggen en rijdt na een paar minuten weg.

Een oudere vrouw uit Roodeschool roept de demonstranten toe dat ze hun protest maar in Irak moeten laten horen. “Hoe meer middelen er worden ingezet voor de vrede hoe beter. Ik heb de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en we waren dolblij dat de Amerikanen ons kwamen bevrijden. Anders zaten we nu nog onder de moffen. Ze gebruiken nu piloten als menselijk schild. Vreselijk. Ik kan wel janken.”

Een Groninger ('geen namen') vindt het 'prima' wat er in de Golf gebeurt. “Ze moeten het hele zaakje oprollen. Opblazen die rotzooi.” Als een demonstrant hem toeroept dat het allemaal om de 'oliebel' gaat roept hij met bulderende stem: “Mag dat? Toen wij onder de nazi's zaten, hadden wij ook belangen. Veel mensen zijn voor onze vrijheid gesneuveld en daar ben ik hen nu nog dankbaar voor.”

Een jongere vrouw uit Groningen die speciaal naar het winderige haventerrein is gekomen om de manifestatie te zien zegt: “Niemand wil oorlog. Ze mogen nog blij zijn dat ze mogen demonstreren. Als ze dit in Irak deden lag hun kop er al lang af.”