Fabrikanten wapens zien hun koersen fors stijgen

ROTTERDAM, 22 JAN. Beleggers op Wall Street tonen sinds het uitbreken van de Golfoorlog grote belangstelling voor de aandelen van Amerikaanse fabrikanten van geavanceerde bommen en raketten. Dagelijks wordt ter waarde van tweehonderd miljoen dollar op Irak afgeschoten.

Vooral de aandelen van leveranciers van raketten zijn in trek, zoals van de Tomahawk-kruisraket, die 2, 4 miljoen gulden per stuk kost en waarvan er al meer dan tweehonderd zijn afgeschoten. Op het moment wordt dagelijks twintigduizend ton aan bommen en raketten op Irak losgelaten met een gemiddelde waarde van tien dollar per kilo.

De koers van Raytheon, de Amerikaanse producent van het Patriot-afweersysteem dat succesvol is tegen de Iraakse Scud-B raket, steeg gisteren op Wall Street ruim 4, 5 dollar van 70, 1 dollar naar 74, 63 dollar. Op 15 januari stond het aandeel nog op 69, 75 dollar en 1 augustus vorig jaar, vlak voor de inval in Koeweit, op 61, 00 dollar. Raytheon produceert ook Stinger-, Hawk- en Sidewinder-raketten.

Vorig jaar werd voor 1, 3 miljard dollar aan Patriots verkocht, goed voor dertien procent van de omzet van Raytheon en achtien procent van de winst. De Amerikaanse overheid heeft inmiddels nieuwe bestellingen gedaan en analisten verwachten dat landen in het Midden-Oosten ook nieuwe Patriots zullen kopen. “De verkopen van Patriots kunnen makkelijk oplopen van 1, 6 miljard dollar dit jaar naar 1, 9 miljard in 1992”, aldus een analist.

General Dynamics produceert samen met McDonnell Douglas de Tomahawk-kruisraket. De koers van General Dynamics is opgelopen van 21, 13 dollar op de dag dat de Golfoorlog losbrak tot een slot van 29, 25 dollar gisteren. McDonnel Douglas steeg in die periode van 28, 75 naar 36, 25 dollar.

McDonnel Douglas is ook de producent van gevechtsvliegtuigen die veelal tien tot zeventig miljoen dollar per stuk kosten. Irak zou volgens Westerse militaire bronnen in de eerste vier dagen al voor vijfhonderd miljoen dollar aan vliegtuigen van de geallieerden uit de lucht hebben gehaald. Irak zelf claimt een veel groter getal.

Begin deze maand kregen de koersen van General Dynamics en McDonnell Douglas een gevoelige klap toen de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, bekendmaakte dat het Pentagon stopt met de A-12 straaljager. De ontwikkeling van deze voor de marine bedoelde versie van het 'onzichtbare' Stealth-aanvalsvliegtuig lag achtien maanden achter op schema en het budget was al met 1, 6 miljard dollar overschreden. De bestaande Stealth kost ongeveer 120 miljoen dollar en wordt ingezet bij de luchtaanvallen op Irak. Het aandeel McDonnel staat op het moment meer dan zeven dollar onder de koers vlak voor de Iraakse inval.

Analisten temperen de euforie bij beleggers met de constatering dat slechts een deel van de materiele verliezen aangevuld zullen worden en op langere termijn toch bezuinigd zal worden op wapenprogramma's.