Drie prijzen voor western van Costner

LOS ANGELES, 21 jan. - De film Dances with Wolves, waarmee acteur Kevin Costner zijn debuut maakte als regisseur, is dit weekeinde bekroond met drie Golden Globes.

Deze onderscheidingen, toegekend door tachtig leden van de vereniging van buitenlandse journalisten in Los Angeles, gelden als de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen op de Oscars na. Dances with Wolves kreeg een Golden Globe als beste dramatische film en onderscheidingen voor het scenario en de regie van Costner, die zelf de hoofdrol speelt.

De prijs voor de beste hoofdrol in een dramatische film ging naar Jefremy Irons voor zijn aandeel in Reversal of Fortune, een film over de van moord verdachte playboy Claus von Bulow. De Globe voor de beste hoofdrol in een komedie werd toegekend aan Gerad Depardieu voor zijn spel in Cyrano de Bergerac. Deze Franse film kreeg ook een prijs als beste buitenlandse produktie. Als beste actrices werden onderscheiden Kathy Bates en Julia Roberts voor hun rollen in respectievelijk Misery en Pretty Woman.

In de sector televisie gingen Golden Globes naar de dramatische serie Twin Peaks van David Lynch en de komische serie Cheers. (Reuter