Dopingcontrole

De Belgische Wielrijdersbond (BWB) heeft Danny de Bie verwijderd uit de selectie voor de wereldtitelstrijd veldrijden in Gieten en vervangen door reserve Roland Liboton.

Dat besluit is genomen na onregelmatigheden tijdens de dopingcontrole bij de Super Prestige-cross afgelopen zaterdag in Zillebeke. Laurent De Backer, voorzitter van de nationale sportcommissie, wenst niet in details te treden wat zich precies heeft afgespeeld in Zillebeke. “In het verslag van de medische controle staan feiten waarover we nu moeilijk kunnen spreken, maar die sterk genoeg zijn om De Bie niet af te vaardigen naar het WK.” Alvorens commentaar te geven, wil hij eerst de rapporten van de doktoren uitvoerig bestuderen. De Backer ontkent noch bevestigt dat het om fraude gaat. De 29-jarige kampioen van Belgie is geschrapt uit de uitslag en verliest de leiding in het klassement aan de Tsjechoslowaak Simunek. De Bie werd tweede. Hij meldde zaterdag bij zijn advocaten dat hij zich slachtoffer voelt van onregelmatigheden bij de controle. De Bie diende een klacht in bij de Rijkswacht in Leuven, waarna door een onafhankelijke arts een nieuwe urinestaal is afgenomen. De Bie en zijn advocaten noemen de bondsbeslissing hem van de WK-lijst af te voeren voorbarig, omdat het onderzoek niet is afgerond.