Dales: extra beveiliging van joodse instellingen

AMSTERDAM, 22 jan. - Het ministerie van binnenlandse zaken heeft de burgemeesters van de grote steden gevraagd extra aandacht te schenken aan de beveiliging van joodse instellingen, zoals synagogen. Bij het ministerie zijn weliswaar nog geen concrete dreigingen met terroristische acties bekend, maar de waakzaamheid is verscherpt. Dat heeft minister Dales (binnenlandse zaken) gisteravond gezegd tijdens de nationale solidariteitsbijeenkomst voor Israel in Amsterdam.

De synagoge in Rotterdam wordt inmiddels permanent bewaakt. Voorts houdt de politie moskeeen en de kantoren van de Turkse luchtvaartmaatschappij extra in de gaten.

Behalve joodse instellingen worden ook bijeenkomsten in de gaten gehouden waar veel publiek op af komt, zoals concerten. “Alle mogelijke en onmogelijke zaken laten we de revue passeren; we proberen ons in te leven in de gedachten van een terrorist”, aldus een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

De politie van Den Haag weigert mededelingen te doen over mogelijke beveiligingsmaatregelen. “Wij hakken vaker met dit bijltje, dit is voor ons niet incidenteel zoals voor Rotterdam of Amsterdam”, aldus een woordvoerder. Het ministerie van binnenlandse zaken meldde vanmorgen dat het wereldkampioenschap schaatsen in het Thialf-stadion in Heerenveen zeker met extra veiligheidsmaatregelen zal worden omgeven.

Ook de Amsterdamse politie is terughoudend met het verstrekken van informatie. Bij het Amerikaanse en het Britse consulaat surveilleert de politie dag en nacht. Tevens is een aantal veiligheidsmaatregelen genomen waarover de politie geen mededelingen wil doen.

Bij de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al in Amsterdam kwam gistermiddag een bommelding binnen. Het personeel kreeg een telefoontje dat naast het gebouw een verdachte zak stond. Daarop werd het kantoor ontruimd en de omgeving afgezet. Onderzoek van de Explosieven opruimingsdienst (EOD) wees uit dat het om een zak met boeken ging.