CIV: voetbalvandalisme toegenomen

UTRECHT, 22 jan. - Het vandalisme bij voetbalwedstrijden in de eredivisie en de eerste divisie is in het seizoen 1989-1990 toegenomen. De politie heeft 1.021 supporters aangehouden; 71 meer dan in het seizoen 1988-1989. Het aantal risicosupporters is toegenomen van 34.413 tot 43.230.

Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde evaluatie van het voetbalseizoen 1989-1990 van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) in Utrecht. Het verslag geeft een somber beeld van de ontwikkeling van het voetbalvandalisme. Ondanks een aanzienlijke grotere inzet van reguliere politie, Mobiele Eenheid (beiden plus 25 procent), aanhoudingseenheden (plus 73 procent) en preventieve maatregelen van voetbalclubs blijkt het voetbalvandalisme in omvang te zijn toegenomen. Met de politie-inzet was een bedrag van 11, 2 miljoen gulden gemoeid.

Supporters van andere verenigingen dan de vier risicoclubs (Ajax, Feyenoord, FC Den Haag en PSV) verstoren steeds vaker de openbare orde. Mogelijke oorzaken van dit gedrag zijn volgens het CIV het experiment met de KNVB-clubkaart, de sterk groeiende aanwas van risicosupporters bij vanouds “rustige” clubs, de promotie van FC Den Haag naar de eredivisie en een “spannend verloop” van de competitie.

Ook in de eerste divisie is het afgelopen seizoen vaker politie ingezet wegens het toenemend aantal risicosupporters en de spanning rondom een periodetitel of promotie naar de eredivisie.

Van de 1.021 aangehouden supporters is 21 procent al eerder wegens voetbalvandalisme met de politie in aanraking geweest. “Voetbalvandalen worden ouder”, stelt het CIV vast. Deze groep is moeilijk aan te spreken en te beinvloeden. Lichtpuntje is dat er minder jeugdige risicosupporters tot het legioen zijn toegetreden. De KNVB heeft 78 mensen civiel uitgesloten, 55 meer dan in 1988-1989.

Van de risicosupporters maakte 76 procent gebruik van de combiregeling die voorziet in een gecombineerd toegangsbewijs voor trein, bus en stadion voor supporters van uitspelende clubs. Steeds meer risicosupporters ontrekken zich echter aan deze regeling door vooruit te reizen. Politiekorpsen hebben vaak grote moeite op onverwachte plaatsen en tijden opduikende groepen te begeleiden.

Het afgelopen seizoen is het aantal mishandelingen en overtredingen van de Wapenwetgeving toegenomen. Een “bijzonder vervelende ontwikkeling” is dat supporters steeds vaker zelf explosieven maken, die grotere en gevaarlijker vormen aannemen. Dieptepunt was de wedstrijd Ajax-Feyenoord, waarbij twee personen zwaar gewond en twaalf mensen licht gewond raakten door een zelfgemaakte bom.

Discriminatie en belediging door racistische uitlatingen maakten 7, 4 procent uit van het totaal aantal geconstateerde strafbare feiten. “In werkelijkheid ligt het aantal gevallen van negatieve uitlatingen hoger. Voor politie en justitie is het echter zeer moeilijk om op te treden tegen de soms zeer grote groepen die zich discriminerend uitlaten”, aldus het CIV.

Het gebruik van alcohol in de stadions is teruggedrongen. Daar staat een “zorgelijke” toeneming van het gebruik van soft en hard drugs door risicosupporters tegenover. (ANP)