Cantate Influenza

Het hinderlijke gehoest tijdens concerten is een probleem dat zich niet tot Amsterdam beperkt. Ook in Eindhoven heeft in het verleden dit euvel veel irritaties gewekt bij musici en acteurs.

Zelfs in Engeland heeft men met dit probleem geworsteld, getuige het gedichtje dat in 1981 in een Engels concertprogramma stond afgedrukt: 'Coughing, colds and influenza Make a horrible cadenza, If you have to cough, we implore you, Hold a handkerchief before you.'

Dit bracht mij destijds op het idee, om via een brief naar het Eindhovens Dagblad, dit verzoek onder de aandacht van het publiek te brengen. In een veel gelezen rubriek, 'Onder ons gezegd', heeft redacteur Ruud Groen er een Nederlandse versie van gemaakt: 'Wilt u de muziek verkiezen Boven hoesten, proesten, niezen, Speel dan uw prive-sonate In uw zakdoek en met mate.'

En dit alles heeft geleid tot een muzikale interpretatie onder de titel 'Cantate Influenza' gecomponeerd door de in Brabant bekende componist en recensent Antoon Maessen. De reacties op deze hartekreet waren talrijk, niet alleen in woorden maar ook in daden. Het is vaak adembenemend stil.

    • Ria van der Vliet