Autoverkoop in Nederland stabiel

De aantal verkochte auto's is vorig jaar nauwelijks toegenomen en heeft zich gestabiliseerd op een half miljoen stuks.

Volgens de RAI, de vereniging van auto-importeurs en -producenten, werden vorig jaar precies 502.671 nieuwe auto's verkocht tegen 496.115 in 1989. De RAI verwacht voor dit jaar ook een verkoopcijfer van rond het half miljoen, afgezien van de bijzondere en eigenlijk onvoorspelbare effecten van de Golfoorlog.

Toch zal het cijfer dalen dat de RAI over het lopende jaar zalpubliceren, omdat een wijziging in de registratie wordt ingevoerd. Tot en met 1990 werden in de verkoopcijfers ook de auto's meegenomen die in Nederland van een kentekenbewijs werden voorzien en in nog nieuwe staat werden geexporteerd. Dit aantal bedraagt tussen de vijftien- en de twintigduizend.

Het meest verkochte merk in 1990 was Opel met 71.538 stuks, drie procent meer dan het jaar daarvoor. Op de tweede plaats staat Volkswagen-Audi met 50.555 stuks, een winst van vijf procent. Ford Europa staat op de derde plaats met 47.158 eenheden, wat echter een verlies betekent van 6, 7 procent ten aanzien van 1989. Peugeot was nummer vier met 39.505 stuks, een winst van tien procent terwijl Nissan met 29.457 stuks op de vijfde plaats eindigde, een winst van slechts een half procent.