Amerikanen niet bij begin WK ski

ROTTERDAM, 22 jan. - Het wereldkampioenschap alpine skien in Oostenrijk is vanmorgen begonnen zonder Amerikanen. De vier deelnemers die waren ingeschreven voor de mannen-slalom in Hinterglemm verschenen niet aan de start van de eerste run.

Het is niet duidelijk of de Amerikanen helemaal af zullen zien van deelname. Tot maandagavond laat werden alle mogelijkheden opengelaten: deelnemen, volledige afwezigheid of starten op bepaalde onderdelen met name in de tweede week. De sfeer rondom de titelstrijd in Saalbach-Hinterglemm is gespannen nadat maandag elf Iraniers werden aangehouden, die ervan werden verdacht van plan te zijn aanslagen te plegen in Europa.

Het bestuur van de Internationale Tennis Federatie heeft zeven duels uit het toernooi om de Davis Cup uitgesteld. De oorlog in de Golf en de daaruit volgende veiligheidsproblemen in de wereld, maken het volgens de federatie onmogelijk de ontmoetingen af te werken in het weekeinde van 3 februari. Belangrijkste treffen is dat tussen Frankrijk en Israel in de eerste ronde van de strijd in de wereldgroep in Marseille. De andere duels zijn Bahrein-Bangladesh, Sri Lanka-Syrie, Singapore-Koeweit, Maleisie-Saoedi Arabie, Egypte-Senegal, Algerije-Ivoorkust. De ontmoetingen staan nu voor 29 tot en met 31 maart op het programma.

Juan Antonio Samaranch, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de gevolgen die de Golf-oorlog kan hebben voor het doorgaan van internationale sportevenementen. Hij sprak onder meer zijn vrees uit over de Middellandse-Zeespelen die deze zomer in Athene worden gehouden. Ook het doorgaan van andere evenementen staat ter discussie. Niet alleen vanwege de dreiging van terrorisme, maar ook omdat een aantal landen dat direct betrokken is bij de oorloghandelingen niet zullen deelnemen.

In Duitsland is 46 procent van de bevolking tegen het houden van internationale sportwedstrijden, zoals wereld- en Europese kampioenschappen, tijdens de Golf-oorlog. Dit blijkt uit een enquete van het in Hamburg verschijnende blad Sport-Bild. Van de ondervraagden kon 94 procent het billijken wanneer een sporter zich van een internationaal titeltoernooi terugtrekt wegens de gebeurtenissen in de Golf.