Weer nieuwe 'president' in Liberia

FREETOWN-ABIDJAN, 21 jan. - De voormalige vice-president van Liberia, Harry Moniba, heeft zichzelf gisteren uitgeroepen tot president en daarmee het aantal troonpretendenten in het door burgeroorlog geteisterde land gebracht op drie.

Geflankeerd door drie voormalige ministers riep Moniba op een persconferentie in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, interim-president Amos Sawyer op de grondwet te respecteren en af te treden.

Moniba was vice-president onder de in september vermoorde dictator Samuel Doe. Hij is na Sawyer en rebellenleider Charles Taylor, die een eigen regering heeft gevormd in het noorden van het land, de derde Liberiaanse leider die aanspraak maakt op het presidentschap. Moniba zei de steun te hebben van Taylor en diens rivaal Prince Johnson.

Taylor en Johnson besloten zaterdag hun meningsverschillen bij te leggen en samen te werken. Ook zij eisen het aftreden van Sawyer, die wordt gesteund door een vredesmacht van de Economische Gemeenschap van Westafrikaanse Staten (ECOWAS).

Taylor en Johnson begonnen in december 1989 een opstand tegen president Doe, maar in februari keerden zij zich ook tegen elkaar. In september lokte Johnson Doe in een hinderlaag en vermoordde hem. Later sloten de troepen van Johnson en de resten van Doe's leger een wapenstilstand. Beide partijen hebben zich aanvankelijk loyaal verklaard aan de regering-Saywer, die heeft beloofd verkiezingen te organiseren. Taylor houdt zich sinds december, na luchtaanvallen door de vredesmacht, aan de wapenstilstand. (AP, Reuter)