Wedstrijden in Serie A beginnen met minuut stilte door Golfoorlog

ROTTERDAM, 21 jan. - Alle wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie begonnen gisteren met een minuut stilte. De Italiaanse bond had deze maatregel op verzoek van het Italiaanse Olympisch Comite genomen in verband met de oorlog in het Midden-Oosten, waarbij ook de Italiaanse luchtmacht is betrokken. Een aantal spelers, onder wie Gullit (Milan), Bergomi en Zenga (beiden Inter), had vergeefs een pleidooi voor een algehele afgelasting gehouden. Ze vreesden aanslagen tijdens de wedstrijden. Voorzitter Arrigo Gattai van het CONI meende dat de stadions in Italie al voldoende zijn beveiligd tegen vandalisme.

Gullit speelde met Van Basten en Rijkaard een slechte wedstrijd en verloor met AC Milan kansloos (2-0) van debutant Parma. Parma, debutant in Italies hoogste divsisie en de vroegere club van Milan-trainer Sacchi, speelde gisteren sneller, agressiever en gevarieerder en stuurde de Milanezen met 2-0 naar huis. De ploeg maakte zijn snel-verworven faam volledig waar en staat nu op de derde plaats. Held van de wedstrijd was Alessandro Melli, het jonge talent van Parma dat iedere week zijn waarde ziet stijgen.

Met tien doelpunten staat Melli nu op de tweede plaats van de lijst van topscorers. Dat is net achter Inter-regisseur Matthaus, die gisteren twee keer scoorde (5-0 tegen Lecce), maar ruim boven Van Basten, die nog steeds op het bedroevende aantal van vijf staat. Van Basten speelde gisteren net als vorige week een uitgesproken slechte wedstrijd en werd ruim twintig minuten voor tijd gewisseld voor Massaro. “Een juiste beslissing, want het ging niet goed met mij, “ zei Van Basten na afloop. “Ik weet niet waarom, maar sinds ik die griep heb gehad slaag ik er niet in de draad weer op te pakken.”

Pisa won verrassend met 2-0 bij AS Roma. Kennelijk was Roma nog aangeslagen door het overlijden zaterdag van haar voorzitter Viola. Al voor zijn dood werd erop gespeculeerd dat Viola Roma zou willen verkopen. Het agro-industriele Ferruzzi-concern, dat ook veel geld in het basketball heeft gestopt, zou belangstelling hebben, en ook de naam van mineraalwater-koning Ciarrapico, een goede vriend van premier Andreotti, valt vaak in dit verband.

Winst Barcelona

Real Madrid zal dit seizoen alleen troostprijzen kunnen behalen. De winst (2-1) van Barcelona zaterdagavond heeft, op de helft van het seizoen, de achterstand op tien punten gebracht. “Dat is veel” stelde Johan Cruijff. “Maar er zijn altijd nog 38 punten te verliezen.”

Het was een realistische, maar evenzeer koele benadering van een wedstrijd waarvoor een kleine 20.000 mensen geen gebruik hadden gemaakt van hun kaartje.

De druiven waren zuur voor de verliezer. “De scheidsrechter heeft ons ernstig benadeeld door Sanchez een strafschop te onthouden”, vertelde Di Stefano. “Wij hebben voor rust onvoldoende gebruik gemaakt van onze mogelijkheden. In de tweede helft heeft Barcelona feller gevochten dan wij, maar de enig juiste uitslag was een gelijkspel geweest.”

Die constatering was niet zo heel ver bezijden de waarheid. Na de ruststand van 1-1, door treffers van Laudrup en Butragueno, die verdedigende slordigheden keihard afstraften, zorgde Spasic met een klungelige kopbal in eigen doel voor de eindstand. Laudrup zelf overigens heeft kansen gehad op een meer bevredigende treffer.

De Deen echter kreeg slechts beperkte steun. Hij kon alleen voortdurend op Goicoechea rekenen. De linksbuiten bezorgde Chendo, Michel en Aragon een zeer onplezierige avond. Toch was Cruijff bang voor die verdedigend zo kwetsbare kant van Real. “Om de aanvallende mogelijkheden van Michel in te tomen, heb ik aanvankelijk Salinas uit de ploeg gelaten.” Zelfs de prediker van het aanvalsvoetbal vertaalt zijn woorden soms in voorzichtige daden.

Niet geheel onbegrijpelijk overigens. Eusebio, Soler en Amor laten gevoel van tijd tot tijd prevaleren boven voetbalverstand. “De organisatie was niet perfect”, constateerde Cruijff. “Na de voorsprong was het verlangen na een snelle en definitieve beslissing te groot. Dat leidde tot verwarring. In de tweede helft hebben wij die fout niet weer gemaakt.”

Cruijff was niet verbaasd over het verweer van de tegenstander. “In de loop der jaren is Real een tandje lager gaan spelen en dat kan alleen maar als er meer dan voldoende kwaliteit is. Die is nu niet meer aanwezig. Hier echter gaan alle spelers voor de volle honderd procent en dan is het best een redelijk elftal.”

Een redelijk elftal. Het lijkt een compliment, maar het is een veroordeling van een elftal dat de vergrijzing van zijn vedetten en het aantrekken van de verkeerde sterren (Spasic en Hagi) niet kan verhullen. Ondanks de afwezigheid van Sanchis en Hierro, waardoor Spasic in zijn noodlotsrol werd gedwongen, bleef Real Madrid toch tot de laatste minuut in de wedstrijd.

Mede omdat alleen Laudrup en in mindere mate Goicoechea en invaller Salinas de voorspelbaarheid van de acties doorbraken. Maar Barcelona miste ook een paar van zijn vaste waarden. Ferrer kon slechts een kwartier worden ingezet, Koeman is nog twee maanden afwezig en de Bulgaar Stoitskov zit tot half februari een schorsing uit.