Vijf doden bij aanval op regeringsgebouw in Riga

MOSKOU, 21 jan. - Bij de bestorming van een gebouw van het Letse ministerie van binnenlandse zaken door 'zwarte baretten' zijn vannacht in Riga zeker vijf mensen omgekomen en tien burgers gewond geraakt.

De 'zwarte baretten', de commando's van het ministerie van binnenlandse zaken in Moskou, hebben zich na vijf uur teruggetrokken. Minister Boris Pugo van binnenlandse zaken zei vannacht van niets te weten.

In de Estlandse hoofdstad Tallinn ontploften vannacht twee bommen bij het kantoor van het pro-Russische stakingscomite.

De commando's arriveerden gisteravond bij het departement om het te onderzoeken op wapens. Volgens een uitzending van het Moskou-getrouwe radiostation 'Samenwerking' was de aanleiding voor deze actie een anoniem telefoontje waarin de vriendin van een van de 'zwarte baretten' werd “bedreigd”.

Toen de commando's het gebouw schietend wilden binnendringen, werd het vuur door politie-agenten beantwoord. Het vuurgevecht duurde een uur. De 'zwarte baretten' wisten twee verdiepingen op de politie te veroveren. Onder de slachtoffers bevonden zich, behalve twee agenten, twee journalisten: een cameraman en een verslaggeefster van de Letse televisie.

Uit angst dat de commando's later in de nacht zouden oprukken naar het al een week gebarricadeerde parlementsgebouw in Riga riep de Letse regering alle politie-officieren op met volle wapenuitrusting naar Riga te komen. Na telefonische onderhandelingen met premier Ivars Godmanis trokken de commando's zich na vijf uur terug. Godmanis zou die toezegging hebben gekregen na contact met minister Boris Pugo van binnenlandse zaken in Moskou, zelf een Let. Pugo zei hem daarbij geen opdracht te hebben gegeven tot de overval.

De bestorming door de 'zwarte baretten' was het einde van een verwarrend weekeinde in Letland. Gisteren eiste het door de communistische partij gedirigeerde 'comite van nationale redding' de feitelijke macht op in Letland. Eerder had voorzitter Sergej Dimanis van de anti-nationalistische 'Gelijkheids-fractie', die een derde van de zetels in de Opperste Sovjet bezet, daarentegen voor de televisie juist verklaard dat zijn fractie geen deel is van dit comite en dat de Russisch sprekende minderheid bereid is tot een brede coalitie met het Volksfront.

Pag. 13: Het scenario van de ommekeer

Pag. 9: Hoofdartikel