Verkoop auto's in West-Europa lager

Na toenemende autoverkopen gedurende een onafgebroken periode van vijf jaar is in 1990 de verkoop van nieuwe personenauto's in West-Europa met 1, 6 procent gedaald tot 13, 2 miljoen stuks.

Dit blijkt uit een overzicht dat de Financial Times vandaag heeft gepubliceerd. De afzet daalde vooral gedurende de tweede helft van 1990. Alleen al in december van het vorige jaar verminderden de verkopen met 6, 7 procent tot 770.000 auto's.

De verkoop van personenauto's zou veel sterker zijn gedaald als de markt in Duitsland niet met acht procent was gestegen. Onder meer door de Duitse eenwording ontstond een sterke vraag naar tweedehands auto's in het voormalige Oost-Duitsland. Daardoor nam de verkoop in West- Duitsland met acht procent toe tot een record van ruim drie miljoen auto's.

Van de zeventien Westeuropese markten noteerden er elf hogere verkopen, naast Duitsland onder meer ook Frankrijk. In Groot-Brittannie en Spanje vielen de grootste klappen, met dalingen van respectievelijk 12, 7 en 13 procent.