Van Grimbergen en Zwolle moeten uit WK-selectie

ROTTERDAM, 21 jan. - Als het aan de bondscoach van de schaatsenrijdsters, Jan Wiebe Last, ligt zullen twee rijdsters van de ploeg van het Europees kampioenschap worden vervangen voor het wereldkampioenschap in Hamar. Sandra Zwolle (zeventiende plaats) en nationaal kampioene Jolanda van Grimbergen (dertiende) stelden afgelopen weekeinde teleur op het EK in Sarajevo. Zij zullen vrijwel zeker worden vervangen door Lia van Schie en Sandra Voetelink. Last praat vanavond in Amersfoort met de leden van de landelijke technische commissie over de selectie voor het WK.

Debutante Carla Zijlstra maakte wel een goede indruk. Zij eindigde op de tiende plaats, onder andere door een goede 3000 (achtste in 4.36.70) en 5000 meter (zevende in 7.57.19). Yvonne van Gennip steeg door haar tijd van 7.49.51 op de 5000 meter (vierde) van de zesde naar de derde plaats. Zij bleef in het algemeen klassement echter ver achter op Europees kampioene Gunda Kleemann uit Duitsland (winnares op de 1500, 3000 en 5000 meter) en haar landgenote Heike Warnicke.

Lia van Schie zegevierde het afgelopen weekeinde in Den Haag in een vierkamp. Van Schie, die de 3000 en de 5000 meter won, versloeg medekernploegrijdsters Sandra Voetelink (tweede) en Hanneke de Vries (derde).

Marieke Stam plaatste zich voor de nationale titelstrijd sprint. De vroegere kernploegrijdster was bij selectiewedstrijden in Amsterdam Christine Aaftink en Herma Meijer op beide afstanden te snel af. In Utrecht zegevierde de Noordhollandse op de 1000 meter. De beste tijden van Stam waren 42, 3 en 1.25, 25. Kernploegsprinter Arie Loef was het rapste bij de mannen: 38, 8 en 1.18, 5. Naast Stam plaatsten Tineke Hulzebosch, Alida Pasveer en Marga Preuter zich voor de titelstrijd, die op 2 en 3 februari in Assen wordt gehouden.

Bij de mannen kwalificeerden Hans Janssen, Bauke Jonkman, Menno Boelsma, Jacco Mos, Dirk-Jan van Hameren, Arnold van der Poel, Jan Nieuwenhuizen en Albert Krook zich. De leden van de kernploegen hadden zich automatisch verzekerd van een startplaats.