Transavia mag vliegtuig niet aan Vietnam verhuren

De verhuur van een Boeing 737 door chartermaatschappij Transavia aan Vietnam Airlines is voorlopig opgehouden.

De Amerikaanse autoriteiten hebben nog geen toestemming voor de transactie gegeven.

Transavia zou toestemming nodig hebben van De Verenigde Staten omdat het zou gaan om het ter beschikking stellen van hoogwaardige Amerikaanse technologie in de vorm van een in De Verenigde Staten gebouwd vliegtuig. Transavia stelt zich op het standpunt dat het geen sprake is van overdracht van kennis of technologie, maar van verhuur van diensten. De maatschappij heeft wel al de benodigde vergunningen van de Nederlandse regering ontvangen. Het is onduidelijk of de Amerikaanse autoriteiten de vereiste verklaring van geen bezwaar zullen afgeven.

De lease van het toestel, inclusief cockpitbemanning, cabinepersoneel en technici zou afgelopen zondag ingaan. Het gaat om een contract voor een half jaar, met de optie voor verlenging. Voor Vietnam Airlines zou het de eerste keer zijn dat ze de beschikking krijgt over een westers toestel. De maatschappij vliegt momenteel met sterk verouderd materiaal van Sovjet makelij.