Schaakboeken van Nunn erg populair

WIJK AAN ZEE, 21 jan. - Na drie ronden gaat de Engelsman John Nunn alleen aan de leiding in het Hoogoven schaaktoernooi. Het afgelopen weekeinde volbracht hij iets meer dan vier uur achter het schaakbord maar in die korte tijd voegde hij wel anderhalf punt toe aan zijn totaal. Nadat hij zaterdag in wervelende stijl Fedorowicz had verslagen, maakte Nunn gisteren met de zwarte stukken soepel remise tegen Jeroen Piket. Piket is een van de vijf spelers die de koploper op een half punt volgen.

Voor een speler die al jaren tot de absolute wereldtop behoort is Nunn opmerkelijk bescheiden over zijn schaak-kwaliteiten. Naar zijn eigen zeggen beschikt hij slechts over een beperkt talent en moet hij het voor een groot deel hebben van hard werken en degelijke voorbereiding. Of hij werkelijk reden tot klagen heeft over zijn natuurlijke aanleg valt moeilijk te bewijzen maar het is zeker zo dat er weinig spelers zijn die theoretisch zo grondig onderlegd zijn als de Engelse grootmeester. Veel van zijn onderzoekingen verwerkt hij in openingsboeken, die niet alleen hun weg vinden naar vele schaakamateurs maar ook veel van zijn collega's maken daar gebruik van. Een van zijn best verkochte boeken heet Beating the Sicilian. Nadat hij de Siciliaanse opstelling van Fedorowicz met gerichte manoeuvres aan flarden had gespeeld, merkte de schaakauteur met een ironisch lachje op: “Ik moet deze openingen wel spelen om mijn boeken aan de man te brengen”.

Zijn partij tegen Piket was opnieuw een staaltje van fenomenale theoriekennis. De jonge Nederlandse grootmeester koos voor een minder vaak gespeelde variant tegen het konings-indisch omdat hij benieuwd was naar de opvattingen van zijn tegenstander over deze speelwijze. Het konings-indisch heeft een vaste plaats in het zwarte openingsrepertoire van Piket en hij geldt als een groot expert, maar naast Kasparov blijft Nunn nu eenmaal de kenner bij uitstek. Lange tijd volgden beide spelers een legendarische ontmoeting tussen Larsen en Fischer, een partij die uiteindelijk door de Amerikaan werd gewonnen, maar niet nadat hij in de opening moeilijkheden had gekend. Op de zeventiende zet verbeterde Nunn het zwarte spel en weinig zetten later gaf Piket toe dat er van enig wit voordeel geen sprake meer was.

Overwicht

Jeroen Piket had alle reden om tevreden terug te kijken op zijn spel in de tweede en derde ronde. Tegen Nunn wilde hij geen overdreven risico nemen en zaterdag behaalde hij een memorabele overwinning op Valery Salov. In een konings-indische (!) partij hielden de tactische kansen van zwart en het lichte positionele overwicht van wit elkaar lange tijd in evenwicht, totdat Salov met een aantal ongelukkige afwachtende zetten zijn stelling schromelijk overschatte. Dat was het moment waar de Nederlander op had zitten wachten en met een gepointeerde aanval bracht hij zijn gerenommeerde tegenstander op de knieen.

Vanwege zijn torenhoge rating (2-6 4-5) werd Salov vooraf door velen gezien als de voornaamste kandidaat voor de eindzege. Voorlopig lijkt het er niet op dat de Rus die verwachtingen waar kan maken. Voor ingewijden komt zijn aarzelende begin echter niet als een verrassing. Het afgelopen halfjaar speelde Salov alleen in het intersonale Manilla en daar moest hij zich na zeven ronden om gezondheidsredenen terugtrekken. Gisteren vertelde hij in Wijk aan Zee dat het hem ontbreekt aan toernooiritme en dat hij dat hier eerst maar moest zien terug te krijgen. Eind volgende maand hoopt hij weer op zijn oude niveau te zijn wanneer hem het superesterke grootmeestertoernooi in Linares wacht.

Partij

Nunn - Fedorowicz 1. e2-e4, c7-c5; 2. Pg1-f3, d7-d6; 3. d2-d4, c5xd4; 4. Pf3xd4, Pg8-f6; 5. Pb1-c3, Pb8-c6; 6. Lc1-g5, e7-e6; 7. Dd1-d2, a7-a6; 8. 0-0-0, h7-h6; 9. Lg5-e3, pc6xd4; 10. Le3xd4, b7-b5; 11. f2-f4, Lc8-b7; 12. Dd2-e3. De eerste nieuwe zet. Volgens Nunn kon zwart nu het beste 12... Le7 spelen. Op het agressieve 12... b4 was hij 13. Lf6, Df6 14. Pb5 van plan. Bij voorbeeld 14... Dd8 (het beste) 15. Pd6, Ld6 16. e5, Ld5 17. Td5, ed5 18. ed6, Kf8 19. Dc5 en wit is oppermachtig. 12... Dd8-c7; 13. Ld4-b6, Dc7-c8. Reeds de beslissende fout. 13... Db8 was noodzakelijk. 14. e4-e5; Pf6-d5; 15. Pc3xd5; Lb7xd5; 16. e5xd6, Dc8-c6. Niet 16... Ld6 17. Txd5. 17. Td1xd5! Dc6xd5; 18. Lf1-e2, Dd5xa2. Een laatste poging om verwarring te stichten, maar ook 18... Dd6 beloofde weinig. Na 19. Td1, Db8 (19... De7, 20. Dc3!) 20. Lf3, Le7; 21. Lc6, Kf8; 22. Td7 kan zwart geen vin meer verroeren. 19. De3-f3, Lf8xd6; 20. Df3xa8+, Ke8-e7; 21. Da8-b7+, Ke7-f8; 22. Lb6-c5!, Da2-a1+; 23. Kc1-d2, Da1xh1; 24. Db7-b8+; zwart geeft het op.

    • Dirk Jan ten Geuzendam