Saddam: Irak heeft veel wapens over

AMMAN-LONDEN, 21 jan. - De Iraakse president Saddam Hussein heeft gisteren in en toespraak voor de radio gezegd dat Irak tot nu toe slechts een fractie van zijn wapenarsenaal heeft gebruikt. Saddam herhaalde dat zijn leger zich niet uit Koeweit zal terugtrekken en riep “alle moslims” opnieuw op tot een heilige oorlog tegen de geallieerden.

Niet bekend

In een communique werd melding gemaakt van 14 verschillende luchtaanvallen, details over getroffen installaties werden niet gegeven, maar de gebieden waar de bommen neerkwamen zijn wel genoemd. Naast Bagdad werden de steden al-Ramadi, met een groot communicatiecentrum en al-Qu'im, nabij de Syrische grens, waar een installatie voor de ontwikkeling van nucleaire en chemische wapens is gevestigd, getroffen, zo is officieel meegedeeld.

De Iraakse minister van informatie Nassif al-Jassem zei gisteren voor de Britse televisie “zeker te zijn van de overwinning”. Nassif: “We kunnen met het volste vertrouwen en met al ons geloof in God en onze grote leider Saddam Hussein zeggen dat de veldslag in ons voordeel zal eindigen, met de hulp van God.”.

Brent Sadler, de journalist die Nassif interviewde moest daarna op last van de autoriteiten “voor hun eigen veiligheid” het land verlaten, evenals het merendeel van de andere verslaggevers in Bagdad. Alleen het Amerikaanse televisiestation CNN mag voorlopig met een kleine ploeg in de Iraakse hoofdstad blijven. (AP, Reuter)