Rokers betalen Desert Storm

TOKIO, 21 jan. - Japanners die willen protesteren tegen de Japanse financiele bijdrage voor de operatie Desert Storm kunnen dat binnenkort doen door niet te roken. De Japanse regeringspartij LDP overweegt namelijk om de extra toegezegde vijf miljard dollar voor de internationale troepenmacht in de Golf te financieren door middel van een verhoging van de belasting op benzine, olieprodukten en sigaretten.

“Aangezien tabak een luxe produkt is zal er weinig weerstand bestaan tegen een belastingverhoging”, aldus een LDP-woordvoerder. Een definitief besluit valt pas als minister van financien Ryutaro Hashimoto terug is van zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Daar wordt waarschijnlijk vastgesteld hoeveel Japan extra gaat bijdragen. Zaterdag zegde premier Toshiki Kaifu alvast vijf miljard dollar extra toe, naast de vier miljard die Japan eerder beloofde. Daarvan is de helft bestemd voor de militaire operaties en de rest voor economische steun aan Jordanie, Egypte en Turkije. Washington vond de eerste bijdrage veel te laag. Vooral toen de elektronica-gigant Matsushita probleemloos meer dan 6 miljard dollar neer bleek te tellen voor de overname van firma MCA in Hollywood kwam de kritiek los.

    • Elbrich Fennema