Patriot enige wapen dat Scud kan tegenhouden

ROTTERDAM, 21 jan. - Het enige (Westerse) luchtverdedigingssysteem dat met enige kans op succes tegen binnenkomende Scud-raketten kan worden ingezet is op dit moment het Amerikaanse Patriot-systeem. In beginsel is dat een geavanceerde grondluchtraket (surface-to-air missile, SAM), te vergelijken met Hawk- of Nike-Herculesraketten.

De Patriotraket onderscheidt zich, schrijft het gerenommeerde Jane's Weapon Systems, van eenvoudiger SAM's door zijn grote reikwijdte (70 tot 150 kilometer wordt opgegeven), zijn zeer hoge snelheid (meer dan drie maal de geluidssnelheid), zijn grote wendbaarheid en zijn goede 'ECCM-prestaties'. De 'Electronic Counter Counter Measures' van de raket beschermen hem tegen de elektronische tegenmaatregelen (ECM) van de vijand of het vijandelijk doel.

Patriots worden vanaf mobiele lanceerinrichtingen, dus vanaf trailers, gelanceerd. Elke lanceerinrichting heeft plaats voor vier raketten. De bescheiden raketten (lengte 5, 3 meter, diameter 41 centimeter) zijn enkeltraps en gebruiken een vaste brandstof. Brandstof tanken is dus niet nodig, het opnieuw laden van een lanceerinrichting duurt maar een half uur. De Patriot bezit een hoog-explosieve, niet-nucleaire lading.

De Patriot wordt, met een radarinstallatie die deel uitmaakt van de lanceerinrichting, vanaf de grond automatisch naar zijn doel geleid, een dieselaggregaat levert de elektriciteit. Koppeling aan verderweg geplaatste radarinstallaties, zelfs die van AWACS-vliegtuigen, is mogelijk. Het eigenlijke manoeuvreren gebeurt met de vier vinnetjes van de raket.

In de laatste tien tot vijftien seconden voordat de Patriot zijn explosieve ontmoeting ('engagement') heeft, gaat hij ook zelf zijn doel actief met radar 'aanstralen'. Ook deze radarreflecties worden op de grond opgevangen, door de computer geanalyseerd en aangewend voor de fijnbesturing. Track-via-missile (TVM) heet deze vorm van (semi)-actief doelzoeken.

De eerste Patriot-versies konden uitsluitend worden ingezet tegen vliegtuigen, ook tegen de 'Stealth'-vliegtuigen met zeer weinig radarreflectie en de relatief langzaam vliegende kruisraketten. Nieuwere versies, die van betere software en ook van een krachtiger lading zijn voorzien (de PAC-2 versies), kunnen ook ballistische raketten (zoals de Iraakse Scud- en Frog-raketten) tegenhouden. Dit verhaal stond gisteren in onze extra zondageditie.