Opec verdient 42 pct meer

PARIJS, 21 jan. - De olie-inkomsten van de lidstaten van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) zijn vorig jaar met 42 procent gestegen tot 165, 8 miljard dollar (f. 280 miljard) als gevolg van de Golfcrisis.

Saoedi-Arabie heeft zijn inkomsten weten te verdubbelen. Dit blijkt uit cijfers van het in Parijs uitgegeven vakblad Petrostrategies.

Ongeveer 85 procent van de inkomstengroei was toe te schrijven aan de forse stijging van de olieprijzen na de Iraakse invasie van Koeweit begin augustus. Het bedrag voor Irak daalde met 29, 6 procent tot 10, 2 miljard dollar en dat voor Koeweit met 36, 9 procent tot ruim 6, 8 miljard dollar. Sinds de invasie van Koeweit hebben deze twee landen geen olie-inkomsten meer gehad. De inkomstenstijging in de overige elf OPEC-landen varieerde in 1990 van 28, 3 procent voor Ecuador tot 99, 8 procent voor Saoedi-Arabie. De Saoedi's verdienden 24 miljard dollar meer dan in 1989. (ANP)