Onzekerheid oorlog drukt effectenbeurzen

ROTTERDAM, 21 jan. - De effectenbeurzen in West-Europa zijn vanochtend licht lager geopend. In Tokio daalde de Nikkei-index, de beursbarrometer, vandaag met twee procent. De olieprijzen zaten vanochtend in de lift. Op de olietermijnmarkt in Londen ging de prijs voor een vat Brent-olie vanochtend met een dollar omhoog.

De markten toonden zich licht bezorgd en onzeker over het verloop van de Golforlog. Ze wachten vooral af hoe het conflict zich verder zal ontwikkelen.

Bij het beursgebouw in Frankfurt, het financiele centrum van Duitsland, hadden tegenstanders van de Golfoorlog vanochtend een demonstratie georganiseerd. Drie- a vierhonderd demonstranten blokkeerden de toegang tot de beurs, zodat de handelaren het gebouw nauwelijks in konden. De politie heeft in de lop van de ochtend ingegrepen en de demonstranten verwijderd.

Op de effectenbeurs in Amsterdam noteerde de CBS-stemmingsindex algemeen vandaag rond het middaguur 78, 1 punten, 0, 9 punt lager dan het slot van vrijdag.

In Tokio daalde de Nikkei-index van 225 toonaangevende fondsen vandaag met 456, 11 punten tot 23.352, 19 punten. Veel beleggers zetten hun aandelen om in contanten omdat de aandelenkoersen vorige week te sterk in koers zouden zijn gestegen. Vrijdag steeg de index nog met 361, 49 punten. Donderdag ging de index met 1.004 punten omhoog.

De onzekerheid omtrent het verloop van de oorlog duwde de olieprijzen vandaag voorzichtig omhoog. De meest toonaangevende oliesoort West Texas Intermediate werd tachtig dollarcent tot een dollar hoger verhandeld op de verschillende Aziatische markten. Vrijdag sloot de oliesoort in New York op 19, 25 dollar per vat (159 liter) voor levering in maart.

Op de Londense markt noteerde Brent-olie voor levering in maart in de voorhandel tachtig tot negentig dollarcent hoger. Vrijdag sloot de oliesoort op 18, 30 dollar per vat voor levering in maart.