Onduidelijkheid over behoefte aan medici

DEN HAAG, 21 jan. - Het Britse ministerie van defensie weet nog niet hoe groot de behoefte is aan Nederlandse medische vrijwilligers voor hulp in Saoedi-Arabie. Een delegatie van de Nederlandse landmachtstaf is vrijdag naar Londen vertrokken voor overleg.

Bij het departement van defensie in Den Haag hebben zich na het uitbreken van de Golfoorlog in totaal 209 mensen aangemeld als vrijwilliger. Het gaat volgens Defensie om 110 beroepsmilitairen, veertig dienstplichtigen en 59 reservisten. Onder hen zijn 45 artsen en 164 paramedici, zoals verpleegkundigen en laboranten.

Het Britse leger zou een medisch opvangcentrum in Saoedi-Arabie willen opzetten dat uit verschillende geallieerde nationaliteiten bestaat. Het inzetten van vrijwilligers bij een noodhospitaal in Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten behoort volgens een Defensie-woordvoerder wel tot de opties, maar is vooralsnog niet aan de orde.