Nucleaire centra Irak bestookt; Scud-raketten Irak op Saoedi-Arab

RIAD- JERUZALEM, 21 jan. - Irak heeft vannacht en vanmorgen vroeg ten minste 10 Scud-raketten op Saoedi-Arabie afgevuurd, die alle door Patriot-antiraketraketten zijn vernietigd. Bij de geallieerde aanvallen op Irak zijn vier nucleaire installaties vernietigd. Bij de voortgaande bombardementen zijn nu vooral Iraakse troepen in Koeweit het doelwit.

Irak beschikt nog over ongeveer 30 tot 40 mobiele lanceerinrichtingen voor Scud-raketten, zo heeft de Amerikaanse minister van defensie Dick Cheney gisteren geschat. De Israelische chef staf generaal Dan Shomron hield het op 20 in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Israelische krant Hadashot.

Het Israelische leger gelooft, aldus een adviseur van minister van defensie Arens, dat Irak wel degelijk in staat is zijn raketten met een chemische lading uit te rusten. De tot dusverre op op Israel en Saoedi-Arabie afgevuurde Scudraketten hadden alle een conventionele lading.

Over de Iraakse Scud-aanvallen op Saoedi-Arabie bestond vanochtend nog geen volledige duidelijkheid. Het Amerikaanse commando ter plaatse hield het op 10 raketten op Riad en Dhahran, waarvan er negen door Patriot-raketten onschadelijk waren gemaakt en een in zee was terechtgekomen. Maar de Franse generaal Raymond Germanos, chef van de Franse militaire verbindingsdienst, zei vanochtend op een persconferentie dat drie raketen op Dhahran waren afgevuurd en 15 op Riad, en dat ze alle door Patriot-raketten waren onderschept en vernietigd. Wat de oorzaak is van een zware explosie in Riad omstreeks dezelfde tijd, bleef vanochtend onduidelijk.

De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Golfgebied maakte gisteren bekend dat bij geallieerde luchtaanvallen op doelen in Irak ook Iraks vier nucleaire onderzoeksreactoren zijn uitgeschakeld. “Ik heb er veel vertrouwen in dat die kernreactoren zware schade hebben opgelopen, en dat ze een aanzienlijk aantal jaren niet zullen kunnen werken”, zei hij in een vraaggesprek met de televisiemaatschappij CBS. Ook Iraks chemische en biologische wapenfaciliteiten zouden zijn uitgeschakeld.

De geallieerde vliegtuigen nemen op dit moment behalve de lanceerinstallaties voor Scud-raketten met name de in en romdom Koeweit ingegraven Iraakse troepen onder vuur. Bommenwerpers werd in golven op hen afgestuurd, maar Amerikaanse commandanten waarschuwden dat deze eenheden achter formidabele verdedigingslinies verschanst zitten. Schwarzkopf bij voorbeeld onderstreepte dat “onder de beste omstandigheden pantserdivisies zeer, zeer, zeer zware zaken zijn om uit te schakelen”.

Pag. 3: .

Irak vuurt raketten af .

Maar ook de luchtoorlog tegen Irak zal nog zeker twee weken duren, en misschien langer, als de Iraakse luchtmacht het directe gevecht uit de weg blijft gaan, aldus de Amerikaanse admiraal Riley Mixson. Piloten van de marine nemen ongeveer 30 procent van de (tot dusverre ongeveer 7.000) luchtacties voor hun rekening.

De verliescijfers zoals die door de geallieerde macht in Saoedi-Arabie en door Irak worden gegeven, blijven ver uiteenlopen. Irak zegt dat zijn luchtverdediging 160 geallieerde toestellen uit de lucht heeft gehaald. Militaire woordvoerders in Saoedi-Arabie daarentegen zeggen dat 14 geallieerde toestellen zijn neergeschoten en drie neergstort en dat aan Iraakse zijde 14 toestellen zijn neergehaald. Bagdad zegt 25 krijgsgevangenen te hebben, terwijl de gealiieerden melden dat 16 piloten worden vermist en negen zijn gedood. (Reuter, AP, AFP)