Nieuwe uitdaging Libregts

Oud-bondscoach Thijs Libregts is in dienst getreden van het bureau Ultimate Soccer, een organisatie die zich ten doel heeft gesteld het voetbal in de Verenigde Staten te ontwikkelen. Libregts is daarvoor benaderd door twee Nederlandse investeerders, Bos en Ravensbergen. Libregts gaat voornamelijk vanuit Orlando (Florida) opereren om zijn activiteiten te ontplooien. Ultimate Soccer gaat bovendien samenwerken met de Amerikaanse National Soccer Coaching Organisation of America (NSCAA). Libregts gaat voor de NSCAA een voetbalprogramma maken dat is gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar, dat zal worden uitgezonden op Sports Channel America.

Betekent dit het definitieve einde van uw loopbaan als trainer?

Ik heb dit aanbod op mijn bord gekregen in september en ben ondertussen zo'n zeven keer naar de Verenigde Staten geweest voor de afrondende besprekingen. Ik zie deze baan voornamelijk als een nieuwe uitdaging die verder reikt dan het WK-voetbal in 1994. De bedoeling is verder te kijken dan het WK en te proberen dit marketing-plan zo uit te bouwen dat het voetbal rond het jaar 2000 in de Verenigde Staten een keer definitief van de grond komt. Het betekent niet dat ik al mijn schepen achter me heb verbrand. Wordt deze baan een mislukking dan zal ik weer als coach aan de slag moeten.

De Amerikaanse voetbalbond heeft zijn bondscoach Gansler inmiddels ontslagen. Bent u wel eens gepolst voor die positie.

In de wandelgangen kom je ook in Amerika natuurlijk wel eens mensen tegen. Maar officieel ben ik nooit benaderd voor een baan als bondscoach.

Heeft het voetbal kans van slagen in de VS?

Ik hoop en denk van wel. Anders was ik hier niet aan begonnen. Er wordt in Europa weliswaar denigrerend gepraat over het voetbal in Amerika, maar het enthousiasme bij de jeugd is enorm. Alleen de infrastructuur ontbreekt. Daar hoop ik een bijdrage aan te gaan leveren.

Hoe kijkt u na het Nederlands elftal terug op uw periode als ambteloos burger?

Ach, die is in feite al lang afgesloten. Er zijn ook aanbiedingen van clubs uit het buitenland geweest. Het begon weer te kriebelen. Daarom ben ik blij dat ik weer aan de slag kan.

    • Marc Serné