Nederland wijst vijf Iraakse diplomaten uit

DEN HAAG, 21 jan. - De Nederlandse regering heeft vanmorgen vijf van de zeven Iraakse diplomaten uitgewezen.

Zij moeten in principe binnen vierentwintig uur het land uit zijn. Het gaat om ambassaderaad Al-Pachachi, een tweede secretaris, twee attaches en een chauffeur. Ambassadeur Al-Falaki en de kanselier van de ambassade mogen blijven. Secretaris-generaal dr. B. R. Bot heeft vanmorgen om kwart over negen de Iraakse ambassadeur naar het ministerie ontboden om hem van de beslissing van de regering op de hoogte te stellen. Het niveau van de betrekkingen tussen Nederland en Irak geeft geen aanleiding om nog zo'n grote ambassadestaf te handhaven, zo luidde het argument. Formeel wordt niet het argument van risico voor spionage of steun aan terroristische acties gebruikt. Premier Lubbers onthulde vorige week echter dat de Iraakse diplomaten mede om die reden scherp in de gaten werden gehouden. Ook het Verenigd Koninrijk en Belgie hebben de afgelopen dagen Iraakse diplomaten uitgewezen.