Mongolie introduceert distributie van voedsel

BEIJING, 21 JAN. Mongolie heeft met ingang van vandaag voedseldistributie ingevoerd. De maatregel is genomen met het oog op paniekaankopen van levensmiddelen door de Mongoolse bevolking, zo meldt het persbureau Nieuw China.

De run op levensmiddelen werd kennelijk veroorzaakt door tekorten die voortkomen uit de pogingen het Mongoolse centraal geleide stelsel om te zetten in een markteconomie.

Mongolen kunnen sinds vandaag boter, meel, rijst, sterke drank, thee en plataardige olie uitsluitend nog op bonnen kopen. Ook de aanschaf van vlees en melk is aan banden gelegd.

De distributie geldt behalve voor de hoofdstad Ulan Bator ook voor andere steden. Inwoners van Ulan Bator moeten uren in de rij staan voor hun dagelijkse levensbehoeften. Afgelopen woensdag zijn de prijzen van veel produkten verdubbeld. Ook de salarissen van de werknemers in staatsbedrijven gingen honderd procent omhoog. (Reuter)