Meerkamper Dost hoopvol over kwalificatie voor WK

ZWOLLE, 21 nov. - Hoopvol kijkt meerkamper Marcel Dost vooruit naar de strijd om het wereldkampioenschap atletiek in Tokio. Nadat hij dit weekeinde in Zwolle met een nieuw nationaal record van 5613 punten de Nederlandse indoortitel zevenkamp had veroverd, sprak hij de verwachting uit de limiet van 8000 punten voor de in augustus te houden mondiale titelstrijd haalbaar te achten.

“Ik weet dat ik bij het speerwerpen zeker zes tot zeven meter meer kan werpen dan vorig jaar. De krachttraining zal ongetwijfeld ook mijn discuswerpen hebben verbeterd, zodat ik in elk geval op die twee onderdelen een behoorlijke winst kan boeken. Het bleek hier al bij het kogelstoten, waarbij ik een halve meter winst boekte”, aldus Dost.

De 21-jarige MEAO-scholier Dost verbeterde op alle onderdelen van de zevenkamp zijn prestaties van 1990 en kwam daardoor 255 punten hoger uit dat zijn oude record. “De krachttraining van vijf a zes maal per week werpt blijkbaar zijn vruchten af”, stelde hij na afloop tevreden vast. Dost, die dit jaar ook voor zijn eindexamen staat, hoopt zijn slag te slaan bij de A-finale van de strijd om de Europese beker zeven- en tienkamp, die in juni in Helmond wordt gehouden.

De Haarlemse Esther Schouten verzekerde zich zaterdagavond in de IJsselhal in Zwolle al van de titel op de vijfkamp. Voor de 27-jarige in een zwakzinnigeninrichting werkzame bewegingstherapeute was het de tweede titel na het kampioenschap van 1985 en tweede plaatsen in '88, '89 en '90 achter Tineke Hidding, die zich richt op het zomerseizoen en dit weekeinde op de tribune zat. De vier jaar jongere Marriet Versluis begroette het zilver enthousiast na een auto-ongeval een week geleden. (ANP)